Agris.cz - agrární portál

Stát firmám: Neplaťte zatím daň

21. 4. 2004 | Hospodárske noviny

Vláda věří, že klíčový zákon o DPH prosadí zítra. Ministerstvo financí proto vyzvalo firmy, aby počkaly s placením zálohy na daň. Chaos kolem daně z přidané hodnoty, kterou musí Česko těsně před vstupem do Evropské unie sladit s bruselskými notami, skončí ve čtvrtek, slibuje Špidlova vláda. Je přesvědčena, že zraněný ministr zahraničí Cyril Svoboda bude schopen hlasovat, těžce nemocného Stanislava Vlčka (ČSSD) nahradí Petr Kott - vyloučený kvůli problémům s alkoholem z ODS - a nikdo další už chybět nebude. Jinak by prezidentovo veto zákona ve sněmovně nepřehlasovala.

Alespoň jednu jistotu firmy po včerejšku mají. I kdyby se vládní plán na poslední chvíli zhroutil, zálohu na daň z přidané hodnoty, kterou by měly odevzdat do 26. dubna, platit nemusí.Ministr financí prohlásil, že stát nebude trestat nikoho, kdo tuto povinnost nesplní. Penále za nedodržení termínu účtovat nebude."Do poslední chvíle jsme drženi v nejistotě. Přesto prohlášení vítám," reagoval šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek. I prezident průmyslníků Stanislav Kázecký tvrdí, že nejmenším zlem je teď Klausovo veto přehlasovat.Kabinet je připraven i na krizovou variantu. Pokud zítra neuspěje, chce během jednoho dne nechat odhlasovat útlejší novelu, která by splňovala to, co je nutné pro vstup do EU. "Máme ji napsanou, ale nemyslím, že bude potřeba," říká ministr financí Bohuslav Sobotka.Konkrétní podobu tají, připouští však, že by se ještě stala předmětem úporného jednání s opozicí.

Mezi oběma normami je zásadní rozdíl z hlediska rozpočtu: zatímco úprava DPH, o níž se ve sněmovně jedná, zajistí státu každý rok navíc asi 25 miliard korun, "čistá euronovela" tak, aby byla přijatelná pro opozici, vynese jen polovinu.Obavy, jak v této nejistotě situaci zvládnou, mají spíše drobní podnikatelé. Velké firmy se už stačily připravit. Například Benzina je schopná téměř ve vteřině centrálně změnit ceny na všech čerpacích stanicích. Programy automaticky měnící daň 1. května na pokladnách i v účetnictví mají přichystané obchodní řetězce včetně těch, které prodávají non-stop.Ale třeba telekomunikační operátoři by podle zákona měli dát zákazníkům vědět třicet dní předem, že mění ceny. To už nestihnou.


Zdroj: Hospodárske noviny, 21. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:21