Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na Svitavsku si od EU slibují lepší výkupní ceny obilí

22. 4. 2004 | ČTK

Zemědělci na Svitavsku očekávají po letošní sklizni lepší výkupní ceny obilí, než tomu bylo loni. Důvodem je podle předsedy tamní Agrární komory Josefa Graciase také vstup země do Evropské unie, který by měl stabilizovat cenovou hladinu. Bude zde konkurence výkupních organizací, která srovná ceny na evropský průměr, řekl dnes Gracias. "I zemědělec bude moci obchodovat v rámci celé Evropy bez jakýchkoli problémů," zdůraznil předseda.

Čeští výkupci se tak budou muset podřídit. Domácí cenový vývoj však bude podle něj závislý též na úrodě, a to letos nejen v tuzemsku, ale v celé Evropě. "Propad loňských cen byl velmi razantní a měl velký vliv na zemědělce ve špatném slova smyslu," prohlásil Gracias. Nabídky výkupních organizací podle něj neodpovídaly světovým cenám ani nedostatku obilí kvůli suchu v celé Evropě. Po žních začínaly u potravinářské pšenice na 3500 až 3800 korunách za tunu, což nepokrylo ani produkční náklady. Současná cena se zatím drží na asi 4500 korunách za tunu. Odhady letošní sklizně jsou podle předsedy příznivé, což však může změnit například nástup sucha.

"Zemědělec hodnotí sklizeň, až když má obilí ve stodole," podotkl. Porosty jsou však v podstatně lepším stavu, než byly po zimě v loňském roce. Loňské průměrné výnosy kolem čtyř tun na hektar podlomily zaorávky ozimů na téměř 9000 hektarech. Náhradní jarní setba nemohla dosáhnout kvalit ozimů. "Jarní práce se pozvolna blíží ke konci, většina porostů je již vysetá na polích," uvedl. Celková výměra orné půdy na Svitavsku dosahuje 61 tisíc hektarů, z toho asi polovina patří obilovinám. Na jaře zemědělci vyseli hlavně jarní ječmeny a pšenice. Připravuje se výsadba brambor v podhorských oblastech, pěstují též kukuřici, řepu, len a víceleté pícniny.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:07