Agris.cz - agrární portál

V Žichlínku dnes kvůli BSE utratili poslední krávy z Trstěnic

22. 4. 2004 | ČTK

Veterináři dnes v asanačním podniku v Žichlínku na Ústeckoorlicku utratili posledních 41 kusů dobytka ze Zemědělského družstva v Trstěnicích na Svitavsku. Celkem bylo zlikvidováno kvůli tomuto devátému případu výskytu takzvané nemoci šílených krav (BSE) v Česku ve třech etapách 246 dojnic a dva býčci.Dnes to řekl předseda družstva Stanislav Krejsa. Stát přitom družstvu za zlikvidovaná zvířata již vyplatil asi sedm milionů korun na nákup jalovic.

"Už jsme nakoupili skoro 200 kusů vysokobřezích jalovic, budou se telit a začnou dojit. Do konce roku se to srovná," přiblížil Krejsa, kdy družstvo bude opět mít 500 dojnic. Další náhrady družstvu poskytuje podle předsedy průběžně pojišťovna.

"Bude nám to částečně krýt ztrátu z prodeje mléka, ode dneška dodáváme polovinu mléka, než jsme měli," prohlásil. Družstvo ale podle něj tuto ránu přežije.

První kus skotu nakažený BSE se v Česku objevil v červnu 2001. Kvůli devíti prokázaným případům BSE bylo nebo bude poraženo přes 1600 zvířat.

Dnes jihlavská laboratoř definitivně potvrdila desátý případ BSE. Kvůli nemoci šílených kraj u dojnice z chovu společnosti Silyba z Dolní Dobrouče na Ústeckoorlicku bude muset být utraceno 62 kusů dobytka.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:46