Agris.cz - agrární portál

Zemědělce sužuje drahá nafta, tvrdí, že víc se šetřit nedá

23. 4. 2004 | ČTK

V průměru o dvě koruny dražší litr nafty oproti začátku roku způsobuje velké finanční problémy většině zemědělců v Plzeňském kraji. Zatímco u plateb za osiva, hnojiva a postřiky dodavatelé farmářům počkají do sklizně, respektive zpeněžení úrody, prodejci pohonných hmot chtějí peníze na ruku, jinak přestanou dodávat. Řekli to zemědělci z regionu i předseda krajské agrární komory Jiří Tomec. "Je to velká rána, polní práce jsou v plném proudu a poběží až do podzimu," uvedl Tomec.

Podle něj navíc hrozí riziko dalšího růstu cen. Zemědělci často mají vlastní nádrže, ty jsou ale malé na to, aby se mohli dlouhodobě předzásobit. Většina zemědělců musí platit za pohonné hmoty okamžitě a v hotovosti. V případě, že prodejce nafty má s farmářem problémy, většinou vyhledá jiného odběratele. "Pět let už šetříme s každým litrem, víc už to nejde," dodal. Příkosická zemědělská, druhá největší firma na Rokycansku, počítá, že letos zaplatí za naftu zhruba o dva miliony korun více oproti jiným rokům, kdy se náklady na pohonné hmoty pohybovaly podle počasí od 12 do 15 milionů korun.

"Novými technologiemi jsme sice snížily spotřebu, ale více už ušetřit nedokážeme," řekl ředitel společnosti Ladislav Vágner. Podle něj záleží na šikovnosti farmářů a hlavně na počasí. Například loňské sucho výdaje za naftu výrazně snížilo. "Může nás zachránit pouze dobrý průběh počasí, ale zatím to tak nevypadá," dodal Vágner. Příkosičtí mají zatím výhodu v tom, že více než pět let mají dobrého dodavatele pohonných hmot. "Nikdy nás nenechal bez nafty, ani když jsme neměli čím zaplatit," dodal Vágner. Farmáři dokončují setí, připravují půdu pro kukuřici, brzy začnou senáže a poté žně a současně už orba na další rok. "Zhruba 99 procent našich strojů jezdí na naftu," dodal Tomec.


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 15:53