Agris.cz - agrární portál

Dřevařské podniky podle HN trápí úbytek suroviny

3. 5. 2004 | ČTK

Dřevozpracující podniky začínají mít podle dnešních Hospodářských novin těžkou hlavu kvůli stoupajícím cenám suroviny. Levný dřevní materiál jim totiž z trhu ve stále větší míře skupují nejrůznější kotelny a elektrárny. Ty k tomu motivuje vidina zajímavého zisku, neboť Energetický regulační úřad loni v listopadu rozhodl o více než dvojnásobném zvýšení výkupní ceny elektřiny vyrobené spálením biomasy, tedy hlavně dřeva, píšou. Zájem o dřevo však podle deníku nastartoval cenovou spirálu a ta výrobcům dřevotřískových desek pro nábytkářský průmysl či stavebnictví ukrojila z marže.

"Začalo to způsobovat potíže," potvrdil tajemník Svazu zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu Josef Muláček. Změny na trhu vadí podle HN oběma největším podnikům, Dřevozpracujícímu družstvu Lukavec a jihlavskému Kronospanu. Podniky se obávají, že bude-li nastartovaný trend pokračovat dál, může to vést k úpadku firem.

"Cena vstupního materiálu se nám za poslední tři čtvrtě roku zvýšila o asi 10 až 15 procent. Probíhá cenová válka, kdo dá dodavateli za materiál víc," citují místopředsedu lukaveckého družstva Pavla Kříže. "Exploze v růstu cen může mít pro některé zpracovatele ničivé následky," řekl HN jednatel Kronospanu Jan Rudolf.

Vývoj podle HN sledují i cihlářské podniky, které spalují dřevní hmotu při výrobě cihel, a také nábytkáři. Papírenského průmyslu se však zatím tento rozruch netýká. Bere si totiž pro výrobu papíru dražší kvalitnější surovinu, kterou elektrárny ještě nespalují. V klidu jsou také různé truhlárny, které pracují jen s dražší kulatinou, píšou dnešní Hospodářské noviny.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:37