Zelí je proti rakovině
12. 5. 2004 | Právo
Časté pojídání brukvovité zeleniny (zelí, kapusta, hořčice, křen, květák, brokolice, tuřín) brání rakovině. Potvrdili to britští vědci. Zjistili, že z brukvovité zeleniny se uvolňuje látka AITC. Ta zabíjí rakovinné buňky a je schopna zastavit šíření nemoci. K ochraně před nádory by mohla podle nich stačit konzumace dvakrát až třikrát týdně. AITC vzniká, když se brukvovitá zelenina krájí, vaří, žvýká a pak tráví.
K zjištěním dospěli vědci v době, kdy Světový fond na výzkum rakoviny zahajuje největší světový projekt o stravování a rakovině - ten porovná výsledky 10 tisíc výzkumů a má doporučit, co jíst na ochranu proti nemoci.
Zdroj: Právo, 12. 5. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 15:04
