Agris.cz - agrární portál

Otázky a odpovědi týkající se GMO

19. 5. 2004 | ČTK

Otázky a odpovědi ke geneticky modifikovaným organismům (GMO):

Co jsou to GMO?

Takové organismy, do kterých člověk přímým zásahem do dědičného materiálu (DNA) cíleně vnesl cizí genetickou informaci, čímž organismus získává nové vlastnosti, kterých by přirozeně nedosáhl. GMO si přitom zachovávají schopnost další reprodukce. Rostlinná genetika například přenáší geny z některých bakterií na hospodářské plodiny, které tak získají lepší vlastnosti.

Jaký je rozdíl mezi šlechtěním a genetickou modifikací?

GMO vznikají laboratorně odebráním konkrétního genetického kódu z jednoho organismu a jeho následným implantováním do jiného organismu. Šlechtění spoléhá pouze na náhodné změny, kdy se přenášejí desetitisíce genů a náhodně poté "něco" vznikne.

Jaká jsou hlavní "pro" a "proti" GMO?

PRO: Pro zemědělské plodiny je genetické upravování zárukou menší náchylnosti k infekci a k vyšší výnosnosti. Kladně se ke GMO stavějí i mnozí vědci, podle kterých je metoda nezbytná k uživení rostoucí populace. Genetickou modifikací lze získat plodiny, které zajistí výživnější, trvanlivější, zdravější a možná i levnější stravu. Genetická modifikace umožňuje výměnu či spojování genů vzájemně nepříbuzných či velmi odlišných druhů, které se spolu nemohou přirozeně křížit. Tímto způsobem lze upravit kukuřici a jiné plodiny například aplikací jedu škorpiónů či hadů, které plní funkci "přirozeného pesticidu" odstrašujícího hmyz a ptáky od rostlin. Rybí geny bránící zmrznutí by se podobně daly aplikovat například na rajčata.

PROTI: Odpůrci GMO odsuzují s tím, že se v přírodě objeví cizí a nevyzpytatelné organismy. Jakožto nepřirozený prvek mohou představovat nebezpečí pro lidské zdraví nebo životní prostředí. Sice se stále více uplatňují v různých oborech lidské činnosti (zemědělství, farmacie, diagnostika nebo terapie), ale zkušenosti s nimi stále nejsou dostatečné; proto mohou být zdrojem ohrožení, zvláště při nevhodném a nekontrolovaném užití. Problém nedostatku potravin by údajně neřešily, protože ten tkví ve špatné distribuci potravin.

Jak dlouho se metoda GMO používá?

Rostlinná biotechnologie je relativně nový obor. Přenos genů na rostliny se začal běžně používat přibližně před dvaceti lety. Od té doby byly při použití různých genů a rozdílných rostlinných druhů vyšlechtěny tisíce samostatných modifikovaných rostlin.

Které země nejvíce používají GMO a u kterých rostlin?

GMO mají zásadní vliv na zemědělství na severoamerickém kontinentu. Největším světovým producentem GMO jsou Spojené státy. Z GMO je velké procento produkce řepky olejky, sojových bobů, brambor, kukuřice a bavlny. Nejčastějším případem je modifikace sóji a kukuřice. Na americké produkci sóje se odrůdy GMO podílejí asi z 80 procent a u kukuřice je to 40 procent. Kromě USA jsou GMO rozšířeny také například v Kanadě.

Jak je existence GMO právně zakotvena v ČR?

Podmínky uvádění geneticky modifikovaných potravin do oběhu a nakládání s nimi stanoví od února 2004 zákon 78/2004 Sb. Kontrolu provádí Česká inspekce životního prostředí. Od 1. ledna 2002 jsou výrobci povinni označovat do oběhu uváděné potraviny obsahující GMO nebo které byly vyrobeny z GMO, i když konkrétní potravina je již neobsahuje.

Jak je existence GMO právně ukotvena celosvětově?

Celosvětově upravuje problematiku geneticky modifikovaných organismů Protokol o biologické bezpečnosti OSN, tzv. cartagenský protokol, který byl vešel v platnost 11. září 2003 a jehož hlavní myšlenkou je, že k dovozu GMO musí dát souhlas národní orgán státní správy. Podnětem k jeho uzavření byla Konvence OSN o biologické různorodosti z roku 1992.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 05:18