Agris.cz - agrární portál

SZIF dostal 18.500 žádostí o dotace, část uživatelů půdy nežádala

20. 5. 2004 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond přijal zhruba 18.500 žádostí zemědělců o přímé platby z Evropské unie a o podpory hospodaření v méně příznivých oblastech. V tuzemsku je přitom téměř 22.000 uživatelů zemědělské půdy. Fond předpokládá, že se ve stanovené lhůtě od 3. do 17. května přihlásili všichni, kdo měli zájem. Přímé platby z EU se rozdělují formou jednotné platby na plochu. Objem podpor, o které zemědělci požádali, přesahuje 9,5 miliardy korun. První peníze by měli dostat farmáři na podzim.

"Nyní běží ještě lhůta 25 dní, kdy lze žádosti podat, ale za každý den prodlení se uchazeči sráží procento ze sumy, na kterou měl nárok," sdělil dnes SZIF. Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského je rozdíl mezi podanými žádostmi a počtem uživatelů půdy překvapivý. Číslo 22.000 vychází z nové registrace půdních bloků, kdy rolníci vymezovali pozemky, na nichž hospodaří.

Právnických a fyzických osob hospodařících v zemědělství je registrováno kolem 36.000, řekl Jirovský. "Rozdíl zřejmě budou tvořit malé výměry, záhumenkáři. Zemědělci, kteří se tím živí, požádali určitě všichni," soudí předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Do konce dubna dostali zemědělci na dotacích 5,2 miliardy korun, což je asi trojnásobně více než ve stejném loňském období. Šlo o dorovnání přímých plateb z EU.

Další část podpor, 6,5 miliardy korun, by měli dostat do poloviny října. Tyto peníze jsou z Horizontálního plánu rozvoje venkova. Z toho zhruba 3,2 miliardy by měly tvořit podpory méně příznivým oblastem. Třetí důležitý balík dotací, přímé platby z EU, mohou farmáři čekat na přelomu roku. Národní obálka obsahuje na tento účel 199 milionů eur, tedy asi 6,4 miliardy korun. Platby jsou čtvrtinové proti úrovni v původních 15 členských zemích a ze státního rozpočtu se dorovnávají přibližně na 48 procent.


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:19