Agris.cz - agrární portál

EU trojnásobně zvýší podpory potravinářského výzkumu

26. 5. 2004 | Potravinářská komora

O 300 procent oproti současnému stavu hodlá EU zvýšit ve svém budoucím rozpočtu od roku 2007 výdaje na konkurenceschopnost potravinářského průmyslu. Informoval o tom na dnešní valné hromadě Potravinářské komory ČR (PK) poradce ministra zahraničí pro zemědělství Petr Blížkovský. Celková suma peněz na zvýšení konkurenceschopnosti evropského potravinářství má podle Blížkovského dosáhnout 132 miliard Eur, z toho více než 50 procent by mělo směřovat do vědy, výzkumu a inovací. „To představuje asi 14 miliard Eur ročně,“ zdůraznil Blížkovský. Podle prezidenta PK Jaroslava Camplíka by měla ČR využít těchto prostředků zejména pro malé a střední podniky, na inovace jejich technologií a vývoj výrobků s vysokou přidanou hodnotou. „Stále větší potřeba dieteticky a zdravotně vhodných potravin bude logicky vyžadovat nové technologie,“ konstatoval prezident PK. Komora přitom o uvedených zdrojích peněz ví, podle Camplíka je ČR jedinou z nově přistoupivších zemí, která se spolu s dalšími členy EU podílí na přípravě projektů na využití těchto peněz. Zdroje na potravinářský výzkum, vědu a inovace totiž budou mezi členy EU rozdělovány podle úspěšnosti podaných projektů, nepůjde tedy o nárokové finanční prostředky jako jsou třeba přímé platby pro zemědělce. Větší výhodu navíc budou mít podle Camplíka projekty s mezinárodní účastí. „Pokoušet se řešit inovaci ve všech oborech v jedné zemi by bylo dost nerozumné,“ připomíná prezident PK. To se podle Blížkovského týká nejen škol či univerzit, ale zejména konkrétních potravinářských podniků. Petr Havel


Zdroj: Potravinářská komora, 26. 5. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 06:32