Agris.cz - agrární portál

Systém dotací zemědělci vesměs chválí

5. 6. 2004 | Právo

Řada zemědělců v Karlovarském kraji využívá dotace z domácích i evropských fondů. Většina si systém pochvaluje, zejména pro jeho pružnost a jednoduchost. Na chebském odboru ministerstva zemědělství měli v květnu napilno. "Do 17. května, kdy končil termín, jsme přijali 219 žádostí o dotace," informoval ředitel odboru Zemědělské agentury a pozemkového úřadu ministerstva zemědělství v Chebu Vratislav Vaigelt.

"Nejvíce jich bylo smíšených, tedy na poskytnutí dotace na jednotku plochy a příspěvek na hospodaření v oblastech méně příznivých pro zemědělskou výrobu. Tam spadá zhruba 85 procent území chebského okresu," dodal s tím, že v dalším kole s konečným termínem do 31. května předpokládá přijetí dalších dvou set žádostí.

Gabriel Kužel z Chebu obhospodařuje zhruba 400 hektarů orné půdy. "Letos jsem žádal o dotace z našich i evropských fondů. Něco jsem už dostal, zbytek bych měl obdržet do konce roku," řekl. Podle něho je celý systém od podání žádosti po poskytnutí peněz poměrně pružný. "Navíc ani vyplňování žádostí není příliš složité," ocenil. Jaroslav Norek z Lubů u Chebu hospodaří na 75 hektarech pastvin a luk. Na chebské zemědělské agentuře žádal o dotace v podtitulu Krávy bez tržní produkce mléka. Také on si podpory zemědělců cení. "Část požadovaných dotací jsem už získal, na zbytek čekám," dodal.

Na Karlovarsku zažádalo v řádném termínu o dotace na plochu obdělávané půdy a na podporu hospodaření ve ztížených horských podmínkách celkem 130 zemědělců. "Další dva se přihlásili po termínu," řekla ředitelka Zemědělské agentury ve Varech Jitka Kočová, podle které se v mimořádném termínu mohou podávat přihlášky o dotace pětadvacet dnů po 18. květnu.

"Zatím není vůbec možné odhadnout, jaký objem finančních prostředků žádosti zemědělcům na Karlovarsku celkem přinesou, protože nejsou ještě stanoveny některé výše jednotlivých plateb," uvedla Kočová s tím, že podobné to je se srovnáním s loňským rokem. "To bude možné teprve po skončení podávání žádostí o dotace v mimořádném termínu," dodala. "Každopádně finance by měli zemědělci dostat kolem poloviny října," poznamenala Kočová a dodala: "Nemyslím si, že by letošní změněné dotační podmínky a procesy měly znamenat konec pro některé zemědělce. Je tu totiž celá řada dalších podpůrných programů a zemědělci měli možnost se během posledních let na vstup do EU připravit." Farmář Václav Novotný z Poutnova na Tepelsku hospodaří na horské ploše 1800 ha a jeho farma se tak řadí mezi ty velké v Karlovarském kraji. Orná půda, na níž pěstuje řepku, obilí a semenné trávy, tvoří 300 ha a 1500 ha jsou travní porosty, na nichž se pase 1000 kusů skotu. O dotace požádal letos v karlovarské zemědělské agentuře zatím dvakrát. "Požádal jsem o dotace na skot, které jsem již dostal. Konkrétně 800 korun na 700 kusů tzv. velkých dobytčích jednotek.V řádném termínu se mi podařilo ještě požádat o dotace na údržbu travních porostů ve výši téměř 7 miliónů korun, které bych měl dostat na podzim," vysvětlil Václav Novotný, podle kterého je podpora zemědělství v Evropské unii významná. A protože hospodaří v chráněné krajině (CHKO) a nesmí používat dusíkatá hnojiva, ještě v květnu rovněž požádá o dotace v rámci programu AEO, a to ve výši 4500 Kč na 1 ha.


Zdroj: Právo, 5. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:08