Agris.cz - agrární portál

Tisková zpráva ze semináře “Bezpečnost potravin v dodavatelsko-odběratelském řetězci”

10. 6. 2004 | Potravinářská komora

V pondělí 7.6. se uskutečnila v hotelu Intercontinental tisková konference, které se zúčastnili Raymond Destin – generální ředitel CIAA, l. náměstek ministra a státní tajemník MZe Miroslav Toman a Jaroslav Camplík – prezident PK ČR. Náměstek ministra Toman poděkoval za uspořádání semináře k bezpečnosti potravin v dodavatelsko-odběratelském řetězci, v jehož rámci se tisková konference konala. Uvedl, že vše podstatné, týkající se potravinářského průmyslu, je uvedeno v Koncepci potravinářství ČR pro období po vstupu do EU (2004-2013).

Vyjádřil přesvědčení, že po schválení tohoto materiálu vládou, bude zřízen národní úřad pro potraviny, který bude zastřešovat celou problematiku potravinářství. Vznikne tak reálná šance zhodnotit růstový potenciál českého potravinářství, který v plné šíři obstojí v EU.

Generální ředitel Destin nejdříve vysvětlil poslání CIAA (Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu EU). Za prioritu považuje zjednodušení legislativy pro označování výrobků, kterým se nyní zabývá jedna pracovní skupina.Uvedl, že v současné době existuje všeobecný zákon o potravinách, jenž slučuje různá zákonná opatření pod jednu legislativu.K problematice GMO řekl, že tyto produkty budeme používat až budeme znát jejich výhodu a spotřebitel je bude vyžadovat. Zároveň připustil, že určité suroviny budeme nuceni použít, protože nebude existovat jiný zdroj.Zmínil se o tom, že polovina členských států EU má úřad pro potraviny, ale ne všechny efektivně pracují. Z nově přistoupených zemí o zřízení takového úřadu usilují v ČR a v Maďarsku.

Ing. Camplík řekl, že jeho prioritou je uvedení koncepce potravinářského průmyslu do praxe a následné zřízení národního úřadu pro potraviny.V oblasti legislativní činnosti je nutné od 1.1.2005 dosáhnout dosledovatelnosti všech potravinářských výrobků nejen živočišného původu a nejen zpracovatelské části, ale podél řetězce od úplného počátku, včetně krmiva. Vyjádřil přesvědčení, že problematice bezpečnosti potravin a provázanosti jejich výroby se sektorem prvovýroby se bude přikládat patřičný význam.


Zdroj: Potravinářská komora, 10. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 06:58