Agris.cz - agrární portál

Od ledna bude pod názvem džus jen stoprocentní ovocná šťáva

14. 6. 2004 | ČTK

Od ledna příštího roku se bude moci pod názvem džus na pultech obchodů objevit již jen stoprocentní ovocná šťáva. Stanoví to vyhláška ministerstva zemědělství o nealkoholických nápojích, která nabude platnosti 12. července.

Výrobci mají čas do konce roku pro vypotřebování starých obalů. Příští rok by se ale již zákazníci neměli setkat s tím, že jako džus koupí nápoj s nižším než stoprocentním podílem ovocné složky. Podle generálního ředitele společnosti Linea Nivnice Gabriela Slanicaye bude mít vyhláška pozitivní vliv. Z hlediska obalů firmě žádné dodatečné náklady nevzniknou.

Přínosem je naopak posun k férovému boji na trhu, ze kterého by měly zmizet výrobky klamoucí zákazníka. "Oceňujeme, že ministerstvo zemědělství vyšlo vstříc našemu návrhu, aby používání výrazů džus, juice, 100 % či stoprocentní bylo u nealkoholických nápojů vyhrazeno výlučně pro ovocné a zeleninové šťávy," uvedl výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml.

Vyhláška završuje harmonizaci českých předpisů regulujících výrobu nealkoholických nápojů s evropskou legislativou. Kvalita tuzemské produkce podle Humla odpovídá evropským požadavkům již delší dobu. "Snahou našich výrobců však je, aby jejich nápoje patřily v Evropě ke skutečné špičce," uvedl.

Vedle pravidel pro označování nápojů byly proto do vyhlášky začleněny některé kvalitativní požadavky, které jdou nad rámec evropských předpisů. Konkrétně jde o fyzikální a chemické požadavky na ovocné a zeleninové šťávy a nektary. Podle ministerstva zemědělství předpis například stanoví minimální obsah ovocné sušiny, který má šťáva obsahovat, což EU neupravuje. Norma také vyžaduje, aby nápoje s označením nektar měly podíl ovocné složky minimálně 25 až 40 procent.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:14