Agris.cz - agrární portál

Pekaři chtějí za hranice

14. 6. 2004 | Deník Litoměřicka

Pekaři na Šluknovsku se ohlížejí za hranice. Mnozí by rádi pronikli na německý trh. Už se o možnost vyvážet náš chleba do Německa zajímali, ale tvrdí, že zatím to není příliš reálné. "Není to záležitost nezájmu o naše výrobky. Němci v Čechách náš chléb kupují a víme, že jim chutná. Také nižší cena jistě hraje svou roli. Ale ochrana trhu je v Německu na vysoké úrovni, takže po všech daních se ceny srovnají a přestává to být zajímavé," řekl Jiří Havlíček, spolumajitel šluknovské pekárny Haback.

Další překážky vidí i v tom, že na každý výrobek by byl zřejmě zapotřebí zvláštní atest, čímž by se cena výroků ještě prodražila. "Trh zatím tak otevřený, jak bychom chtěli, ještě není. Jedinou viditelnou úlevou je to, že se na hranicích už nestojí fronty kvůli clu," posteskl si Havlíček.

Přesto šluknovští pekaři možnost vyvážet české pečivo do Německa ze zřetele nepouštějí a pokud to jen trochu půjde, rádi by to zkusili.

V rumburské pekárně o vývozu tradičního českého chleba do Německa vážně uvažují a v současné době již o možnostech jednají. Není to jen otázka administrativní, ale i chuťových zvyklostí lidí. Český chléb bude na německém trhu úplně jiným výrobkem, než na jaký jsou doposud Němci zvyklí. "Máme výhodu v tom, že si Němci tady v pohraničí již zvykli nakupovat rumburský chléb, také šumava a moskevský chléb zřejmě německým spotřebitelům chutná. Pokud chléb nakupují tady, budou ho kupovat i v Německu," řekl Oldřich Vajfejtl, vedoucí technického úseku rumburských pekáren.

Vajfejtl neočekává, že by čeští pekaři na německém trhu prorazili s českými houskami a rohlíky. "Přece jen jsou zvyklí na své kornspitze a bílé pečivo, naše pečivo je něco úplně jiného," vysvětlil.

Především s celozrnným pečivem by na německém trhu chtěla prorazit majitelka jiříkovského pekařství Irena Průchová. "Už nyní máme pravidelné klienty z Německa, kteří k nám jezdí nakupovat pečivo na kolech. Ovšem největší zájem mají především o určitý sortiment pečiva, mezi kterým jednoznačně vede černé racionální pečivo," řekla Průchová. Uvědomuje si, že pokud by se jejich pekařství naskytla šance na německý trh prorazit, určitě by neváhala.


Zdroj: Deník Litoměřicka, 14. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 19:14