Agris.cz - agrární portál

Spak-VSD Austria nebude zpracovávat geneticky upravené potraviny

17. 6. 2004 | ČTK

Společnost Spak-VSD Austria nebude ani do budoucna zpracovávat geneticky upravené potraviny. Výrobce kečupů, majonéz a dressingů exportoval 45 procent z loňské výroby v hodnotě 330 milionů korun a do konce roku čeká udělení jednoho z nejpřísnějších certifikátů International Food Safety. Novinářům to dnes řekl ředitel podniku se sídlem v západočeské Sušici Alex Kral. Vstup země do EU podle něj výrazně zjednodušil obchodní toky z Polska, ale i levného Bulharska. Ředitel také ocenil rychlejší komunikaci, zejména mezi malými firmami.

Při velkém podílu tržeb z obchodních řetězců je však ještě otázkou dalšího vývoje průnik konkurence na český trh, míní Kral. Spak má téměř sedm desítek druhů výrobků a mimo tuzemského trhu se uplatnil i v Rakousku, na Slovensku, v Itálii, Srbsku i Bosně a Hercegovině. Specifické požadavky na obsah konzervačních látek má pak jedině Slovinsko. Společnost má nyní sedm nových omáček a kvůli spotřebitelským požadavkům nabídla malá a znovu uzavíratelná balení. "Počet single domácností se zvyšuje," vysvětlil Kral. Spak-VSD Austria působí na českém trhu od roku 1990 a má 150 zaměstnanců. V příštím roce hodlá postavit novou halu zhruba za padesát milionů korun, zaměstná zde asi dvacítku nových lidí a produkci zvýší do dvou let. V letošním roce chce společnost zvýšit celkové výnosy o desetinu na 363 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 15:40