Agris.cz - agrární portál

Ztráta zemědělství loni podle odhadu klesla na miliardu korun

17. 6. 2004 | Hospodářské noviny

České zemědělství loni podle předběžných odhadů vykázalo ztrátu kolem jedné miliardy korun, vyplývá z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství. Loňský výsledek tak znamená zlepšení proti roku 2002, kdy ztráta odvětví po dvou ziskových letech činila kolem 3,5 miliardy korun. Zemědělský svaz dříve odhadl, že zemědělské podniky loni propadly do ztráty 2,3 miliardy korun. Konečné číslo bude k dispozici po posledním červnu, kdy skončí velkým zemědělským podnikům lhůta pro podání daňového přiznání, řekl Pavel Kovář z MZe.

Podle propočtů Zemědělského svazu tržby za rozhodující komodity meziročně klesly o 9,7 procenta. Stát sice farmářům poskytl o třetinu vyšší kompenzace než v předchozím roce, přesto se příjmy podniků snížily o čtyři procenta, tedy o 3,6 miliardy korun.

Zemědělská výroba loni meziročně poklesla o pět procent. Rostlinná produkce se přitom snížila o 13 procent a podle Zemědělského svazu vykázala největší pokles tržeb, asi o 19 procent. Tržby za živočišné produkty se loni snížily asi o pět procent, pokles nenastal pouze u jatečného skotu, vypočítal svaz.

"Loňský rok nebyl tak úplně špatný," míní předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Sklizeň celkově klesla, ale v některých oblastech byla naopak velmi dobrá. Menší úroda, která se projevila v celé Evropě, pak pomohla k růstu cen. "Některé podniky se také zřejmě naučily hospodařit," uvedl Němec. Stále ale přežívá řada firem, které by už v zemědělství neměly být a kazí celkové výsledky, dodal.

Předseda svazu Miroslav Jirovský dříve uvedl, že loni zemědělce poškodilo vymrznutí ozimů a extrémní vedra, která se podepsala na propadu výnosů především u obilovin, řepky a objemných krmiv.

Předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba soudí, že se na ztrátě zemědělství vedle poklesu sklizně podepsaly nízké ceny obilovin přetrvávající z roku 2002. Zvedat se začaly až v září a říjnu. Rolníci ale 30 procent úrody prodají na úhradu tzv. zelených úvěrů, kde ceny věřitelé dále stlačí. Dalším faktorem byl meziroční pokles ceny mléka asi o 15 až 20 haléřů na litr a také propad cen prasat pod výrobní náklady producentů.


Zdroj: Hospodářské noviny, 17. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:11