Agris.cz - agrární portál

Levným kuřatům bude u nás brzy konec

23. 6. 2004 | Denik.cz

Odborníci předpovídají, že za několik týdnů začne zdražovat dosud velmi cenově přístupné kuřecí maso. Po uvolnění evropského trhu prudce vzrostl zájem o česká kuřata, Brusel navíc chystá uvalení cel na dovozy ze třetích zemí. Milovníci grilování by si měli během léta dokonale užít především kuřat a ostatní drůbeže. Ceny jsou teď velmi výhodné, avšak brzy dojde ke zdražení. Odborníci očekávají, že například celá chlazená kuřata a kuřecí řízky by mohly ke konci prázdnin zdražit až o deset procent. Potvrdil to Jiří Boček, předseda představenstva Kosteleckých uzenin, které patří mezi největší české zpracovatele drůbeže.

"Možná během měsíce, nanejvýš dvou kuřata na českém trhu půjdou s cenou nahoru,"uvedl Boček. Důvodem je velký zájem o česká kuřata na evropském trhu. Jsou totiž při dobré kvalitě levnější než jejich konkurence. Velmi dobře jdou na odbyt například v Německu. Na domácím trhu tak brzy převýší poptávka nabídku a ceny začnou stoupat. Dalším důvodem k růstu cen bude připravované celní opatření Evropské komise k dovozům ze třetích zemí. V současné době brzdí růst ceny drůbeže na trhu velké množství mraženého drůbežího masa z Brazílie. Obchodníci se jím předzásobili ve velké míře, protože kvůli nízké ceně je velmi oblíbené. Levné dovozy brzy skončí.

"Evropská unie chystá zvýšení cel na méně kvalitní a levné potraviny, kterých má sama dost. Kuřat z Brazílie se to nesporně dotkne,"tvrdí Boček. Ekonomové soudí, že třetím důvodem pro zdražení je rentabilita výroby. "Zatím drůbežáři cenou stěží pokryjí své náklady,"řekl ekonom Petr Dvořák. Dietologové doporučují dát přednost chlazenému drůbežímu masu před mraženým. "Stejně jako vařením, i hlubokým zamrazením se vytrácejí z masa nutričně cenné vitaminy, ale i stopové prvky. Vyplavují se po rozmražení také částečně s tělní tekutinou,"řekl Jiří Krumholz, dietolog z Hradce Králové. Lékaři proto doporučují chlazené maso a co nejkratší dobu úpravy.

"Grilování tento požadavek splňuje,"dodal dietolog. Výrobci většinou na poptávku pružně zareagovali. Například firma Xaverov připravila marinovaná drůbeží masa, která jsou pro grilování velmi vhodná. "V současné době tyto výrobky tvoří více než pětinu naší denní produkce a ta je nyní okolo 120 tun zpracovaného drůbežího masa,"uvedl Zdeněk Štěpánek, generální ředitel firmy.

Proč zdraží kuřecí maso

· zvyšuje se zájem o dovoz českých kuřat na evropském trhu, protože při dobré kvalitě jsou levná, poptávka na trhu převýší nabídku

· Brusel se chystá uvalit cla na dovozy ze třetích zemí u těch komodit, kterých má EU dostatek, tedy i kuřat

· výrobci kuřecího masa zatím na prodeji nevydělávají, ceny stěží pokryjí náklady

· poptávka po kuřecím mase neustále roste


Zdroj: Denik.cz, 23. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 11:47