Agris.cz - agrární portál

Plzeňská teplárenská chce vybudovat zdroj na spalování biomasy

23. 6. 2004 | ČTK

Nový zdroj na spalování biomasy za stovky milionů korun plánuje vybudovat Plzeňská teplárenská (PT), která zásobuje teplem tři čtvrtiny krajského města. Na tomto záměru začne pracovat ihned poté, co parlament schválí novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie, tedy zhruba od září. Řekl to ředitel městské teplárny Tomáš Drápela. "Chceme mít jistotu dlouhodobého vývoje výkupních cen energie vyrobené z biomasy podobně, jako je to například u skládkování," uvedl náměstek plzeňského primátora a člen představenstva PT Petr Náhlík.

Podle něj všechny obce zhruba deset let dopředu ví, za kolik korun se bude komunální odpad skládkovat. Cenové vyhlášky Energetického regulačního úřadu na nákup elektřiny vyrobené z biomasy, která je pro výrobce finančně velmi zajímavá, jsou nyní podle Drápely platné pouze jeden rok a za takových podmínek by byla tak velká investice nebezpečná. "EU považuje biomasu jako prioritu číslo jedna a je jasné, že podobně jako západoevropské země musí mít ČR také dlouhodobě jasno," uvedl ředitel.

Česká republika se Bruselu zavázala vyrábět do roku 2010 osm procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. "Nyní je to pět procent díky tomu, že do toho byly zahrnuty také vodní zdroje," vysvětlil Drápela. PT tak chce rychle zaplnit svým zdrojem zbývající prostor. Teplárna zahájila spalování dřevních štěpků, kterých letos přidá do sokolovského hnědého uhlí 40.000 až 50.000 tun a nahradí tím 100.000 tun uhlí, tedy jedenáctinu roční spotřeby. Toto výrazně ekologičtější palivo sníží až o 15 procent emise i popeloviny, prodejní cena "zelené" elektřiny, kterou bude podnik vyrábět spolu s teplem, je zároveň výhodnější. Po dohodě s Vodárnou Plzeň zahájila PT také práci na studii spalování vodárenských kalů, s nimiž se už nesmí hnojit, a Vodárna tak má problémy s jejich ukládáním. "Odpadů přibývá a my se chceme zaměřit na zpracování všech biologických druhů," dodal Drápela, jehož firma už testovala i rychle rostoucí dřeviny.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 05:30