Kontroly zpracovatelů živočišných výrobků
15. 7. 2004 | SVS ČR
Kontroly probíhaly na třech úrovních: 1. místní, kterou konali veterinární inspektoři krajských veterinárních správ, 2. kontroly mezi kraji a 3. prověřování systému těchto kontrol pracovníky odboru hygieny Státní veterinární správy ČR.Kontroly budou pokračovat i nadále z následujících důvodů: 1. jedná se o živoucí proces - provozy vznikají a zanikají, 2. zpracovatelé po dosažení odpovídajícího standardu musejí usilovat o to, aby si jej udrželi (musejí opravovat, udržovat a stále vynakládat energii a prostředky).
Orgány státního veterinárního dozoru uskutečnily od počátku letošního roku do 30. června přes 2 000 kontrol ve zhruba 1000 provozech, z nichž 99 % vyhovělo. Bylo potřeba pozastavit schválení pro 12 zpracovatelských provozů, přeřadit 20 a uzavřít 5 provozů. Provozy jsou pozastavené na dobu určitou, do kdy musejí napravit zjištěné závady a do té doby nesmějí uplatňovat své výrobky na komunitárním trhu. Přeřazení znamená, že subjekt byl vyřazen ze seznamu subjektů schválených pro obchodování s EU a přeřazen buď do seznamu pro vnitřní trh nebo pro přímý prodej koncovému spotřebiteli. Uzavření znamená ukončení výroby.
Státní veterinární správa podporuje šance našich zemědělců a zpracovatelů na evropském trhu. Garantuje orgánům EU i jednotlivým spolučlenským státům, že způsob naší potravinářské výroby splňuje všechna technická i hygienická kritéria obsažená v platné veterinární legislativě.Inspekce z Bruselu přijede do ČR v září. Pokud její šetření nedopadne dobře, může Evropská komise vyvodit příslušná opatření, mezi která patří i přijetí ochranných opatření.
Zdroj: SVS ČR, 15. 7. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 17:49
