Maso zdražuje, zákazníci ale ušetří při nákupech brambor
17. 7. 2004 | ČSÚ
Cena vepřového a hovězího masa od začátku července stoupla, což může být odrazem nepřetržitého růstu farmářských cen v posledních týdnech. Vyšší výdaje za maso ale mohou lidem kompenzovat menší útraty při nákupech zeleniny, zejména brambor. Vyplývá to z pravidelného šetření, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Vepřová pečeně s kostí se na pultech obchodů prodávala ve 29. týdnu v průměru za 111,03 koruny za kilogram a proti 27. týdnu zdražila téměř o dvě procenta. Růst cen hovězího zadního byl poloviční. Masny hovězí prodávaly za 153,31 Kč/kg, což je o 1,1 procenta více než před dvěma týdny. Zákazníci ale mohli ušetřit peníze u zelinářů. Za rané brambory platili 9,27 Kč/kg, a ze svých peněženek tedy vydávali o šestinu méně peněz než koncem června. Levněji nakupovali také mrkev, rajčata a papriky, zatímco za jablka, pomeranče a banány museli tentokráte připlatit. Nízké ceny zeleniny jsou zejména v Pardubickém kraji, kde například kilogram rajčat stojí v průměru 24,02 Kč a brambor 8,35 Kč. Naproti tomu na Zlínsku platí zákazníci za rajská 29,81 Kč/kg a v jižních Čechách vyjdou brambory na 10,39 Kč/kg. Podobné cenové rozdíly jsou v regionech i u ostatních potravin.
Zdroj: ČSÚ, 17. 7. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 18:29
