Agris.cz - agrární portál

Češi jedí méně chleba, půl metráku ročně

27. 7. 2004 | Mladá fronta Dnes

Každý Čech sní za rok přes půl metráku chleba. Podle Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky je to přesně 54,5 kilogramu. To je sice oproti konce 80. let asi o čtyři procenta méně, přesto si chléb mezi pečivem drží rozhodující podíl. A to i přes to, že spotřeba rohlíků, housek, koláčů, bábovek a dalších druhů pšeničného pečiva stoupla o třetinu na 44 kilogramů na hlavu ročně.

Češi konzumují také více trvanlivého pečiva, jako jsou sušenky a oplatky. Dopřejí si ho zhruba 7,7 kilogramu na osobu ročně, což je proti roku 1989 nárůst téměř o pětinu. Velký rozmach zaznamenaly těstoviny, kterých se v tuzemsku sní kolem šesti kilogramů na hlavu ročně, tedy dvojnásobek proti úrovni z konce osmdesátých let.

Podle generálního ředitele společnosti Odkolek Jana Jedličky získalo hodně na oblibě celozrnné pečivo, kterému se dává proti bílému přednost v rámci zdravé výživy.

V plněném pečivu dříve převládalo hlavně sladké, protože šlo o tradici. Pekaři také měli obavy vpustit do provozu maso či masné výrobky a polotovary, které představují vyšší riziko z hlediska bezpečnosti potravin.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 27. 7. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 02:18