Agris.cz - agrární portál

Počasí nahrává chorobám révy, která je vegetačně o 10 dní pozadu

28. 7. 2004 | SRS ČR

Vývoj počasí za poslední dva týdny nahrává především na jihu Moravy rozvoji chorob vinné révy, která je v růstu opožděna asi o deset dnů. Velmi dobré podmínky má nyní padlí révy, neboli oidium. Lokální výskyt na listech i mladých hroznech zjistili pěstitelé i na Břeclavsku, kde mají doporučeno provést dvě chemická ošetření ve zkráceném intervalu. Vyplývá to z údajů Státní rostlinolékařské správy. Ochrana proti chorobám však drobné pěstitele finančně značně zatěžuje. "Náklady se zvedly několikanásobně a některým vinařům to může způsobit potáže," řekl Jaromír Čepička z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Drobný vinař si totiž kupuje malá balení přípravků, která mohou být až dvacetkrát dražší než z velkoobchodu.

Přibližně před měsícem zaznamenali na vinicích v regionu i výskyt plísně révové, neboli perenospory. Předseda ZD Sedlec Jan Hajda se domnívá, že někteří pěstitelé chemickou ochranu proti hrozícím chorobám révy nezvládají. Násada je však podle jeho slov slibná a zřejmě lze očekávat vyšší průměr výnosů než loni. Ten dosáhl 5,7 tuny z hektaru. Aktuální vývoj počasí si naopak pochvaluje vinař František Trefilík z Novosedel na Břeclavsku. "Je větrno a ochladilo se, což je lepší než vlhko a dusno, ideální pro houbové choroby," uvedl s tím, že chemická ochrana byla letos asi o třetinu náročnější. Podle Čepičky se však vegetace révy rozhodně může vylepšit, i když hrozny nedosáhnou takové kvality a cukernatosti jako loni. "Teploty nejsou vysoké, takže výsledný cukr bude v rámci širokého průměru," doplnil odborník. Réva "nasadila" velmi dobře a některé porosty mají i čtyři hrozny na jednom letorostu. Počasí se však projevilo na poměrně dlouhé době kvetení révy, kde u citlivých odrůd poškodil květy déšť a hrozny takzvaně "sprchly". V loňském roce dostávali pěstitelé za jeden kilogram hroznů při průměrné cukernatosti 19,7 stupně podle statistických průměrů 14,70 Kč. Bylo to téměř o jednu korunu meziročně více. Náklady se přitom pohybují podle odborníků v rozmezí devět až 14 Kč/kg.


Zdroj: SRS ČR, 28. 7. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 00:12