S pokračujícím létem klesá především cena zeleniny
31. 7. 2004 | ČSÚ
S pokračujícím létem klesá především cena zeleniny. Levnější jsou papriky, brambory i mrkev. Růst farmářských cen hovězího a vepřového se na pultech obchodů příliš neprojevil, maso zdražilo jen nepatrně. Vyplývá to z pravidelného šetření, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Vepřová pečeně s kostí se na pultech obchodů prodávala ve 31. týdnu v průměru za 112,98 koruny za kilogram a proti 29. týdnu zdražila téměř o dvě procenta. Hovězí prodávaly masny za 154,53 Kč/kg, což je o 0,8 procenta více než před dvěma týdny. V obchodech potěší zákazníky především úsek zeleniny. Téměř o pětinu na 52,92 Kč/kg klesla za posledních 14 dní cena paprik. Za rané brambory si zelináři účtovali 8,01 Kč/kg, což je o 1,26 Kč méně než v polovině července. Levněji lidé nakupovali také mrkev a rajčata, zatímco za jablka a pomeranče museli tentokráte připlatit. Vyšší cenu zaznamenali statistikové také u rýže a cukru. Za nejvyšší cenu prodávají hovězí v Plzeňském kraji, kilogram zadního bez kosti zde stojí 165,30 Kč, zatímco na druhém konci republiky v Moravskoslezském kraji platí lidé za hovězí 147,13 Kč/kg. Podle zjištění ČSÚ také neplatí pravidlo, že určité druhy potravin jsou nejlevnější v krajích, kde se již tradičně produkují. V kraji brambor na Vysočině není jejich cena zdaleka nejnižší a také na jihu Moravy je zelenina dražší než v některých ostatních regionech.
Zdroj: ČSÚ, 31. 7. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 20:32
