Agris.cz - agrární portál

Grossův kabinet je úplný, ministrem zemědělství zůstane Palas

3. 8. 2004 | ČTK

Ministrem zemědělství bude i v nové vládě premiéra Stanislava Grosse sociální demokrat Jaroslav Palas. Dnes to řekl šéf Grossovy kanceláře Zdeněk Šarapatka. "Premiér Gross se rozhodl navrhnout pana Palase na ministra zemědělství," uvedl. Obsazení ministerstva bylo poslední neznámou v sestavě nového kabinetu. V souvislosti s křeslem ministra zemědělství se mluvilo také o Ladislavu Skopalovi (ČSSD), který předsedá zemědělskému výboru Poslanecké sněmovny.

O Palasově výměně se hovořilo již po loňském zvolení Miroslava Kalouska do čela KDU-ČSL a úvahách, aby se předseda této vládní strany stal ministrem. Tehdejší místopředseda vlády a ČSSD Gross, který chtěl dostat Kalouska do vlády, veřejně Palase podpořil. Gross dnes odevzdal prezidentovi Václavu Klausovi seznam kandidátů na vládní křesla, některé ještě před jmenováním čeká schůzka na Hradě. Zpravodajský server iDnes napsal, že premiér předal prezidentovi seznam nové vlády neúplný, bez jména ministra zemědělství.

Nová vláda, kterou nejmladší český premiér v historii Stanislav Gross sestavil, se od předešlého kabinetu jeho stranického kolegy Vladimíra Špidly příliš neliší. Kabinet s řadou známých tváří je ale početnější, má 18 členů, kteří budou řídit 15 resortů. Křeslo navíc má ministr bez portfeje pro legislativu. V novém kabinetu zůstává 12 starých členů, nových tváří je šest. Nejvíce křesel, devět, obsadili sociální demokraté, lidovci a unionisté mají po třech místech.

Členy kabinetu jsou i tři nestraníci, které nominovala ČSSD. KDU-ČSL uhájila svá tři křesla. Staronovým ministrem zahraničí bude lidovec Cyril Svoboda, ministrem dopravy Milan Šimonovský a ministrem životního prostředí Libor Ambrozek. Některým sociálním demokratům a podle neoficiálních informací i prezidentovi vadí především Cyril Svoboda na ministerstvu zahraničí. Ve vládě setrvá i unionista Vladimír Mlynář na ministerstvu informatiky a Pavel Němec, který ovšem z ministerstva pro místní rozvoj přejde na ministerstvo spravedlnosti.

Nově ve vládě zasedne Karel Kühnl, a to jako ministr obrany. Změny nastaly především ve skupině sociálních demokratů, kteří přišli s pěti nováčky. Ministrem vnitra bude po Grossovi František Bublan (nestraník), zdravotnictví po Jozefu Kubinyim převezme Milada Emmerová, místní rozvoj bude řídit Jiří Paroubek a obnovenou funkci ministra bez portfeje zastane bývalý kandidát na prezidenta Jaroslav Bureš (nestraník). Třetím nestraníkem, kterého nominovala sociální demokracie, je Martin Jahn, jenž bude vicepremiérem pro ekonomiku. Kromě Palase své staré posty za ČSSD obhájil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ministr financí Bohuslav Sobotka, ministryně školství Petra Buzková, ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ministr kultury Pavel Dostál. Grossova vláda převezme správu země v okamžiku, kdy ji prezident oficiálně jmenuje, do té doby zemi vládne Špidlův kabinet. Do třiceti dnů od jmenování musí nová vláda předstoupit před poslance a požádat je o důvěru.


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:57