Agris.cz - agrární portál

Čeští zemědělci důrazně žádají zrušení kvót EU na vývoz cukru

3. 8. 2004 | Právo

Zrušení dotovaných kvót na vývoz cukru ze zemí Evropské unie (EU) žádají čeští zemědělci. Jak Právo informoval předseda Zemědělského svazu Miroslav Jírovský, EU by tím ušetřila zhruba 1,5 miliardy eur za exportní dotace a současně by to neznamenalo úplné zničení českého cukrovarnictví, které naopak hrozí při navrhovaném způsobu krácení těchto kvót. Podle Jírovského EU přistupuje k dlouho avizované reformě cukerního pořádku těsně po rozšíření o deset nových zemí. Základem cukerního pořádku v Unii jsou kvotace.

Kvóta A v členských zemích stanovuje objem nedotované výroby pro domácí spotřebu, kvóta B objem dotované produkce cukru, určené pro export. Přistupující země ovšem nezískaly stejné kvóty B jako dosavadní členské země EU, což znamená značnou diskriminaci.

Zatímco patnáct starých členských zemí má tzv. B kvóty v průměrném objemu 21,5 procenta z kvót A pro domácí spotřebu (některé země dokonce 31 procent), přistupujícím zemím byly přiznány dotované kvóty B v průměrném objemu 4,5 procenta z produkce pro domácí spotřebu. Česko dopadlo ještě hůř - dostalo jen tři procenta. V současné situaci unie uvažuje o snížení vývozních dotací, jež by bylo přijatelné hlavně pro původní členské země. Jednou z navrhovaných variant je sečíst kvóty A a B a celek krátit o 16 procent.

"Tím se pochopitelně všechny přistupující země stanou dovozními zeměmi, kupujícími cukr ze zemí původní evropské patnáctky. Těm ještě navíc zůstane průměrná exportní kvóta ve výši pěti procent. To by ovšem znamenalo potlačení produkce v nových zemích administrativním rozepsáním úkolů, nikoli tržním způsobem," odmítl předseda Zemědělského svazu navrhované řešení.

Obavy se naplňují

Stanovisko českých zemědělců je podle něj jednoznačné: "Ať si každý stát ponechá kvótu pro domácí spotřebu a ať se zruší vývozní kvóty. Tak bude zajištěna budoucnost tuzemského cukrovarnického průmyslu. Nic nemáme proti plánovanému snižování cen cukru až o 33 procenta. To totiž postihne plošně celou EU a umožní to redislokovat pěstování cukrovky do těch zemí, kde je to efektivní. To akceptujeme. Česko je ve výrobě cukru konkurenceschopné, pokud dojde k snížení cen, naši zemědělci to zvládnou. Nezvládnou však diskriminační administrativní zásah, který zlikviduje celé odvětví.," řekl Jírovský a dodal, že čeští zemědělci jsou zajedno s ministerstvem zemědělství.

"To, co se nyní děje, jen potvrzuje naše obavy z let 2000 až 2002, že unie nemá zájem na zachování nějaké zemědělské produkce v nových členských zemích, že je potřebuje pouze jako území pro odbyt své nadprodukce," řekl prezident Agrární komory Jan Hlaváček. Na vývozních cukerních kvótách je podle něj více než zřejmé, že nelze mluvit o jiném než diskriminačním přístupu k novým členským zemím.


Zdroj: Právo, 3. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:52