Agris.cz - agrární portál

Správa CHKO si pořídila stádo ovcí a koz

4. 8. 2004 | Silvarium

Správa CHKO Jizerské hory se potýká s majiteli pozemků, kteří se o své louky nestarají. Protože je nesečou, zarůstají plevelem a mizí z nich původní horské byliny. Správa CHKO si proto pořídila vlastní stádo ovcí a koz, které louky v Jizerských horách spásají. Pronajmutí stáda ovcí nebo koz je podle ochranářů výhodnou investicí. Stohlavé stádo dokáže za den spást 1 ha louky.

Simona Hajná, pastýřka stáda:Kozy jsou mlsnější, vybírají si něco a zbytek dožírají zase ty ovečky, oni se vzájemně doplňují.

Údržba krajiny je v CHKO důležitá. I když zde mají vlastníci luk nárok na vyšší dotace, zaznamenala Správa CHKO zatím jen minimum žadatelů. Řada pozemků tak zarůstá plevelem.

Martin Koucký /nez./, starosta Bedřichova:Ovce určitě do hor patří, a pokud se někdo takový najde, tak to rádi přivítáme, když nám nabídne, že nám naše pozemky spase.

Jiří Hušek, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory, Liberec:Zachování té mozaiky krajiny je vlastně velmi žádoucí. Jsou to louky, které jsou zajímavé nejen z krajinářského hlediska, ale i z hlediska přírodovědeckého.

Do hor proto také vyrážejí dobrovolníci, kteří ve svém volnu kosí botanicky cenné louky,které by jinak zanikly.

Pavel Schneider, předseda Jizersko-ještědského horského spolku, Liberec:Pokračoval by tu proces subcese, což je vlastně přeměna louky v les, takže by pomalinku zarostla a snížila by se tak druhová rozmanitost.

Některé louky si horský spolek od původní majitelů pronajal. Zatím se tak stará o čtyři pozemky. Nejcennější z nich je na Jizerce, kde byly louky už před milionem let.

Pavel Schneider, předseda Jizersko-ještědského horského spolku, Liberec:Což je ojedinělé, protože většina luk vznikla lidskou činností, ale tady právě ta pralouka se jí říká proto, že tady bývala už odjakživa.

Horský spolek má vyhlédnuty ještě další louky se vzácnou květenou, o které by se chtěl v budoucnu starat. Jednání s vlastníky pozemku je ale složité.


Zdroj: Silvarium, 4. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:36