Agris.cz - agrární portál

Co je CEFS?

4. 8. 2004 | ÚZPI

Mezinárodní organizace sdružující zpracovatele a výrobce cukrovky CEFS (Comité Européendes Fabricants de Sucre) existuje už 51 roků. Donedávna v ní bylo organizováno devět členů, nyní reprezentuje 21 členských států EU vyrábějících cukr a také Švýcarsko. Členové CEFS produkují ve 234 cukrovarech asi 21 mil. t cukru ze 160 mil. t cukrovky sklizené v EU na 2,4 mil. ha. Odvětví produkce cukru v EU zaměstnává asi 500 000 pracovníků, z nichž je 60 000 zaměstnáno přímo při zpracování cukru. Z členů EU nevyrábí cukr Lucembursko, Estonsko, Kypr a Malta.

V rámci CEFS působí odborné útvary a komise, které řeší základní otázky odvětví cukru v Evropě. Dále zde pracují specializované skupiny a sekce zabývající se praktickými problémy odvětví. Jednou z nich je sekce pro ekonomiku a společnou zemědělskou politiku EU. Z dalších mají velký význam obchodní sekce, sekce pro výrobu cukrovky, sekce statistiky a sekce výrobních nákladů. Pracovní skupina patřící do vědecko-technické oblasti se zabývá zákony o potravinách. Skupina pro krmiva sleduje kvalitu druhotných produktů z cukrovky jako jsou sušené řepné řízky, melasa, ale také výstupy z produkce. Nutriční skupina má na starosti vliv potravin, zejména cukru, na výživu a zdraví obyvatel. Skupina zaměřená na životní prostředí studuje a analyzuje zákony související s ochranou přírody a průmyslovou produkcí. Značný význam se připisuje také sociální skupině, která si všímá především rizikových pracovišť a snaží se minimalizovat výskyt pracovních úrazů ve zpracovatelských a výrobních podnicích.

CEFS informuje orgány EU o reální situaci v produkci a zpracování cukru a definuje pozici cukrovarnického průmyslu v rámci diskuse o jednotné zemědělské politice. Spolupracuje také s mezinárodním svazem pěstitelů cukrovky CIBE (Confederation Internationale des Betteraviers europeens) a mezinárodní organizací potravinářského průmyslu CIAA, zejména v oblasti bezpečnosti potravin.


Zdroj: ÚZPI, 4. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 15:26