Agris.cz - agrární portál

Dohoda WTO zřejmě nesníží výdaje na zemědělství v zemích EU

4. 8. 2004 | ÚZPI

Navzdory rámcové dohodě o liberalizaci světového obchodu, kterou uzavřeli delegáti Světové obchodní organizace (WTO), Evropská unie zřejmě dalších deset let nesníží výdaje na zemědělství. Podle mluvčího Evropské komise je to z části proto, že unie předem počítala s reformami, po kterých dohoda volá. "Nemůžete čekat, že to, čeho jsme teď dosáhli v Ženevě, bude mít okamžité dopady na zemědělský rozpočet Evropské unie," řekl na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí komise Gregor Kreuzhuber. K výrazným změnám subvencí však podle něj budou muset sáhnout například Spojené státy.

Zástupci bohatých a chudých zemí se o víkendu v Ženevě dohodli na principech další liberalizace obchodu. To znamená, že po úplné liberalizaci by se mělo ročně ušetřit zhruba 2,4 bilionu dolarů. Dohoda je základem k dalšímu vyjednávání, je ale významná v tom, že se ji dlouho nedařilo uzavřít.

Mluvčí komise připustil, že spousta lidí nechápe, jak může EU na jedné straně tvrdit, že souhlasí s výrazným snížením podpory, a na straně druhé říci, že se rozpočet v příštích letech nezmění. Unie se totiž předloni dohodla na stropu dotací do zemědělství, který se nebude měnit do roku 2013.

Navzdory nesouhlasu Británie, Švédska, Dánska a Nizozemska si unie před dvěma lety stanovila, že výdaje na zemědělství zafixuje na úrovni maximálně 45 miliard EUR ročně (asi 1,4 bilionu Kč). K této částce může od roku 2007 do roku 2013 připočíst rovněž jedno procento na inflaci.

Výdaje na zemědělství tudíž v Evropské unii mohou v roce 2013 vystoupit maximálně na 51 miliard EUR. Kreuzhuber řekl, že neumí odhadnout, jak dlouho může trvat odstranění vývozních subvencí. O tom se podle něj rozhodne až při dalších jednáních, o nichž právě dohoda z Ženevy zatím nepojednává.

Francouzský ministr zemědělství Herve Gaymard dnes sdělil, že subvence mohou zmizet někdy v období 2015 až 2017. Kreuzhuber ale upozornil, že každý krok, který unie v rámci snížení subvencí učiní, se musí setkat s odpovídající reakcí ve Spojených státech, píše agentura Reuters.

Většina zemědělských subvencí, tak jak jsou dnes poskytovány, je ve formě přímých plateb zemědělcům. Do loňského roku se dotace poskytovaly na základě objemu výroby, což se ukázalo jako plýtvání. Nyní je snahou zaměřit se více na kvalitu, roli však hrají i otázky životního prostředí a také plán rozvoje krajiny.

Jádrem pětidenního jednání WTO bylo odstranění obchodních bariér. Dohoda počítá se snížením dotací do zemědělství, a to až o 20 procent hned v prvním roce. Díky liberalizaci by se mohlo až půl miliardy lidí vymanit z chudoby.


Zdroj: ÚZPI, 4. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:03