Agris.cz - agrární portál

V létě se potraviny rychleji kazí, nákup vyžaduje obezřetnost

9. 8. 2004 | ČTK

V horkých letních dnech se potraviny rychleji kazí. Nákup, zejména na tržištích, proto vyžaduje obezřetnost. V potravinách se snáze šíří plísně, které spotřebovávají vitamíny, minerály a další živiny v nich a snižují biologickou hodnotu potravin. Podle Vladimíra Ostrého z Centra hygieny potravinových řetězců mohou některé plísně způsobovat střevní obtíže a průjmy a být zdrojem nákaz. Aby se to nestalo, měl by nakupující sledovat datum doporučené spotřeby a vyhodnotit zrakem a čichem kvalitu potraviny. Měl by si všímat, zda obal není porušený a jak je zboží v prodejně uloženo.

"Doby, kdy prodavačky propichovaly špendlíkem zabalenou kávu v ochranné atmosféře, aby se jim lépe skládala do regálu, jsou snad již minulostí," poznamenal odborník. V supermarketech se běžně dají koupit speciální tašky, v nichž se dají zmrazené potraviny dopravit domů, aniž se rozehřejí. Plísně tak nemají šanci do nich proniknout. Důležité je i správné skladování potravin doma ve vhodném obalu. Zbytky uvařených jídel a potravin by neměly být dlouho v chladničce a spíži. Použité obaly na chléb, například mikrotenové sáčky, se nemají používat opakovaně. "Při prohlídce podezřelých potravin se vyplatí použít lupu," poradil odborník. V některých případech může podle něj signalizovat plísně i čich. "Růst plísní může být někdy zaměněn za pomoučení, takže prohlídce musí být věnována náležitá pozornost," poznamenal. Problém s rozpoznáním plísně mají hlavně starší lidé, kterým již tak neslouží zrak. Zkažené či zaplesnivělé potraviny je nutno vyhodit, nesmějí je požívat lidé ani zvířata. Prasata krmená plesnivým chlebem mají v krvi vysoké koncentrace ochratoxinu, který se dostává do jitrnic, jelit a tlačenky. Ochratoxin je u lidí dáván do souvislosti s nádorovým onemocněním ledvin.


Zdroj: ČTK, 9. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 03:55