Agris.cz - agrární portál

Gastronomickým magnetem jihomoravských dožínek bude opékaný vůl

11. 8. 2004 | ČTK

Opékaný vůl na roštu bude netradičním gastronomickým lákadlem letošních jihomoravských dožínek. V neděli 22. srpna je na Dukelském náměstí v Hustopečích připravují Agrární komora ČR, město, zemědělci a Jihomoravský kraj. Ve 13:00 se budou předávat dožínkové věnce, řekl dnes prezident komory Václav Hlaváček. Dožínky zahájí průvod od akciové společnosti ZVOS Hustopeče.

Po předání věnců pohovoří hejtman a poté začne bohatý kulturní program. Zájemci si také budou moci prohlédnout historickou zemědělskou techniku a ochutnat jihomoravské produkty zemědělské výroby. "Smyslem je připomenout spotřebitelům, že se zdejší potraviny vymykají běžné nabídce," uvedl Hlaváček. Hustopečští zemědělci připravují na září i další zajímavou akci, mistrovství České republiky v orbě. V pátek 17. září tak má být podle Hlaváčka položen základ k budoucí účasti českých vítězů na mistrovství světa v této disciplíně. Podrobnosti k akci komora přislíbila ještě zveřejnit. Žně na jihu Moravy jsou zhruba v polovině s výnosy v průměru minulých let. Pšenice tak z jednoho hektaru dosud dala 5,8 tuny, ječmen je na úrovni 5,1 tuny. Žně se ale postupně posunují do vyšších poloh, kde jsou tradičně výnosy nižší a průměr nejspíše ještě stáhnou. Sklizeň v celé zemi je opožděna asi o 14 až 18 dnů, přičemž porosty nedozrávají plošně. To by podle odborníků mohlo způsobit nedostatek osevních ploch na podzim.


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 03:58