Agris.cz - agrární portál

Vinaři mohou produkovat i zemské víno

14. 8. 2004 | Lidové noviny

Domácí vinaři mohou po vstupu do Evropské unie vyrábět i tzv. zemské víno, tedy z hlediska předpisů EU stolní víno s geografickým původem. Mohou tak získat za svůj produkt vyšší cenu, někde na úrovni mezi víny stolními a jakostními. Minimální cukernatost musí být však 14 stupňů a je stanoven i maximální výnos 12 tun z hektaru. Na nedávném Dni vinohradu v Hustopečích to uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Vinařský zákon umožňuje vyrábět zemské víno moravské nebo české. Na etiketě je také možno uvádět odrůdu a hrozny na rozdíl od jakostního vína nepodléhají zatřídění. "V EU tvoří 60 procent produkce vína stolní a z toho ve Francii až 80 procent víno zemské," poznamenal Sedlo. Produkce vína z nových států EU tvoří podle něj jen zhruba čtyři procenta celkového objemu výroby zemí bývalé patnáctky. I když se trh již otevřel, překotný vývoj cen vína nenastal. Dováželo se hlavně stolní víno z Rakouska, Španělska a Itálie.


Zdroj: Lidové noviny, 14. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 20:48