Agris.cz - agrární portál

Kůrovce mají lesníci zatím pod kontrolou, probíhá druhé rojení

18. 8. 2004 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky má zatím hrozbu kůrovcové kalamity pod kontrolou. "Žádné plošné rozšíření kůrovce zatím nenastalo, napadené jsou nejčastěji jednotlivé skupiny stromů," řekl dnes ČTK specialista na ochranu lesa z hradeckého ústředí Lesů ČR Ladislav Půlpán. Dodal, že letošní druhé rojení kůrovce v těchto dnech začíná i na horách.

V boji proti kůrovci státní podnik zatím instaloval téměř 40.000 feromonových lapačů a postupně pokácel přes 207.000 stromů jako lapáků brouka. "O účinnosti obranných opatření svědčí to, že v červenci Lesy ČR zpracovaly 46.000 kubíků kůrovcového dříví, což bylo o zhruba třetinu méně než loni," řekl Půlpán.

Horší situace v boji s kůrovcem je podle něj v lesích patřících drobným vlastníkům. V červenci tito vlastníci zpracovali 9500 kubíků kůrovcového dříví, což byl více jak trojnásobek loňského července. Ke zpracování v těchto lesích přitom zbývalo dalších více než 13.500 kubíků dřeva, uvedl Půlpán.

Poznamenal, že vyhledávání napadených stromů je obtížné, protože vlhké počasí v první polovině roku zbrzdilo barevné změny jehličí. Stromy se tak vyhledávají převážně podle závrtů a drtinek, které brouci vyhazují ze svých chodbiček. A ty jsou vidět až v těsné blízkosti napadených stromů. Teplé počasí posledních dnů by však mělo hledávání napadených stromů výrazně zrychlit.

Obavy z kůrovce přineslo loňské mimořádně teplé počasí, které umožnilo velké rozmnožení brouka. Letos se však podle Půlpána vylíhnou maximálně dvě generace kůrovce proti loňským třem, takže výchozí stav kůrovce pro rok 2005 by měl být výrazně menší než pro letošek.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 03:22