Agris.cz - agrární portál

Horka zatím lesákům ve Zlínském kraji starosti nepůsobí

20. 8. 2004 | ČTK

Horké léto s minimem dešťových srážek zatím větší problémy lesníkům ve Zlínském kraji nepůsobí. Počty kůrovců, k jejichž množení obvykle přispívají právě vysoké teploty, se drží přibližně na úrovni ze začátku léta; lesům se vyhýbají i větší požáry. ČTK to dnes řekl Bohuslav Vítek z krajského inspektorátu Lesů České republiky ve Zlíně.

"Přestože se počty jedinců zachycených v lapačích a lapácích postupně zvyšují, žádné větší škody na dřevní hmotě jsme zatím nezaznamenali," uvedl Vítek s tím, že vyhráno ještě lesníci zdaleka nemají. "Druhá polovina léta je opravdu extrémní. Pokud teploty vydrží a přidají se k tomu srážky, mnohou problémy nastat i na podzim," dodal.

Přijatelný výskyt kůrovce se letos daří Lesům České republiky držet díky prevenci. Za první tři měsíce letošního roku vytěžili zhruba 1500 kubíků napadené dřevní hmoty a rozmístnili dostatečný počet lapačů. V posledních letech se navíc zvýšila výsadba listnatých stromů, které jsou proti kůrovci imunní.

Vysoké teploty se tak letos v lesích projevují především brzkým opadem listů. K tomu je nejvíc náchylný buk. "To je ale způsobeno i tím, že buky se těžbou posouvají z lesního krytu na jeho okraj, kde je více světla. Tyto podmínky jsou pro ně nezvyklé," uvedl Vítek.

Naposledy zasáhla kůrovcová kalamita Zlínský kraj v roce 1995. Tehdy museli lesníci vytěžit více než 100.000 metrů krychlových napadené dřevní hmoty. Zvýšený výskyt kůrovce zaznamenali lesáci i v loňském roce, kdy z lesů odstranili zhruba 10.000 kubíků dřeva.


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 05:05