Agris.cz - agrární portál

Přibývá nemocí z masa i vajec

21. 8. 2004 | Mladá fronta Dnes

V jižních Čechách narůstá počet lidí, kteří se nakazí střevními chorobami z grilovaného masa a dalšími pokrmy z nedostatečně připravené drůbeže. Jde zejména o takzvanou kampylobakteriózu. Vzestupný trend má však i onemocnění salmonelózou. Tu odborníci spojují především s požitím různých výrobků nebo pokrmů ze špatně tepelně upravených kontaminovaných vajec.

Zatímco vloni evidovali hygienici za prvních sedm měsíců roku v kraji 661 případů salmonelóz, letos jejich počet ve stejném období vzrostl na 713 onemocnění. Meziroční nárůst u počtu kampylobakterióz je ještě větší - vloni jimi onemocnělo v kraji do konce července 505 lidí, letos jich hygienici zaznamenali už 625.

Nemocných je mnohem víc

Přitom tato čísla nezahrnují podle odborníků všechny nemocné, protože řada lidí se léčí sama. "Tato onemocnění se vyskytují převážně jako zažívací potíže spojené se záněty žaludku nebo se záněty střev, které se projevují průjmy a zvýšenými teplotami. Ale u oslabených lidí nebo u malých dětí se může stát, že se bakterie dostanou ze střeva do krevního oběhu, a potom mohou způsobovat jiná zánětlivá onemocnění," uvedla krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.

Zároveň Luňáčková varuje před zlehčováním salmonelózy nebo kampylobakteriózy na úroveň obyčejného průjmu. "Tato onemocnění nelze podceňovat, protože mohou způsobovat záněty jakéhokoliv orgánu. U malých dětí dokonce i meningitidu," řekla.

Nepodceňovat střevní potíže

Proto epidemiologové doporučují vždycky udělat vyšetření, aby se zjistilo, co průjem způsobuje. Když specialisté v laboratoři potvrdí, že je původcem nějaká bakterie, směřuje se podle toho i léčba.

U těžších případů nasadí lékaři antibiotika, na lehčí formy onemocnění postačuje příjem dostatečného množství tekutin, minerálů a dieta.

Výsledky z laboratoře dostanou zpátky na stůl nejen lékaři, kteří si je vyžádali, ale i hygienici.

Ti pak vyjíždějí do terénu, aby při místním šetření zjistili o původu infekčního onemocnění co nejvíc a případně provedli preventivní opatření proti dalšímu šíření nákazy.

Například na Českokrumlovsku, které je letos v počtu obou onemocnění na třetím místě v kraji, zaznamenali hygienici v prvním srpnovém týdnu devět případů salmonelóz a sedm kampylobakterióz.

"Všechno jsou to ojedinělé případy. Lidé nám ani nejsou z devadesáti procent schopni říct, z čeho se mohli nakazit," zjistila krumlovská epidemioložka Ivana Krabatschová, podle níž jsou v létě velkým rizikem pro vznik kampylobakteriózy různé špekáčky, hamburgery a nedostatečně propečená grilovaná kuřata.

Pozor na domácí vejce

Zrádné bývají i různé saláty, paštiky, krémy a vejce v nejrůznějších úpravách. Strakoničtí hygienici prověřovali například pětici lidí, kteří dostali salmonelózu po konzumaci dortu.

"Zjistili jsme, že zdrojem salmonelózy byly syrové žloutky z vajec z domácího chovu. Kuchařka je přidala do tvarohového dortu, který se nepeče. Kus dortu si dala doma s manželem a další část odnesla do práce svým třem kolegyním," popsala strakonická epidemioložka Gabriela Žampachová. Tento případ je podle ní ponaučením, že recepty, v nichž se používají syrová vejce nebo žloutek, jsou nebezpečné.

Problémy má Budějovicko

Podle počtu salmonelóz jich za prvních sedm měsíců letošního roku zaevidovali nejvíc hygienici na Českobudějovicku, Táborsku a Českokrumlovsku. Naopak nejméně nemocných bylo hlášeno z Prachaticka. Zajímavé je, že u výskytu kampylobakteriózy figurují na prvních třech místech stejné okresy, jen na opačném konci pomyslného žebříčku je Strakonicko.

Přitom nejvíc pacientů je v obou skupinách střevních infekcí ve věkové kategorii od jednoho do čtyř let. Tento počet je ve srovnání s ostatními pacienty alarmující - u salmonelózy bylo z letošních 713 nemocných 190 batolat a u kampylobakterióz bylo z celkového počtu 625 případů dětí ve věku od jednoho do čtyř let 143.

Fakt je, že tato vysoká čísla mohou být na jedné straně ovlivněna tím, že zatímco dospělý se snaží s průjmovým onemocněním vypořádat sám, s malým dítětem většinou neotálí a snaží se co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc.

Nejvíce nemocné jsou děti

Na druhé straně jsou střevní infekce u dětí nejčastější proto, že se jim kolem jednoho roku mění jídelníček. Děti začínají přecházet na masné výrobky, rodiče jim připravují polévky z masa nebo jim maso mixují.

"Děti se poprvé v životě setkávají s masnými výrobky a nemají proti nim žádné obranné láky. Proto v tomto věku nejčastěji onemocní," řekla Luňáčková. Přednosta dětské kliniky českobudějovické nemocnice Vladislav Smrčka varuje, že střevní infekce jsou u malých dětí zvlášť nebezpečné.

"Salmonelóza patří u dětí mezi jedno z nejnebezpečnějších onemocnění. U malých pacientů by měl být včas proveden výtěr, protože samotný průjem může projít lehce, ale onemocnění se může usadit například do kloubů nebo skončit i zánětem mozkových blan," popsal Smrčka.

Kromě toho u dítěte hrozí při horečce kombinované s průjmem k mnohem rychlejší dehydrataci než u dospělého pacienta, a proto je třeba dítě pozorně sledovat. "Salmonelóza může u dítěte třeba začít vysokou teplotou a průjem mít nemusí," naznačil Smrčka, podle něhož by rodiče měli hlídat vhodný jídelníček zvlášť u batolat.

***

Počty nemocných

* Salmonelóza

Českobudějovicko 247

Táborsko 132

Českokrumlovsko 84

Jindřichohradecko 78

Strakonicko 67

Písecko 61

Prachaticko 44

* Kampylobakterióza

Českobudějovicko 257

Táborsko 140

Českokrumlovsko 75

Jindřichohradecko 72

Písecko 50

Prachaticko 20

Strakonicko 11

(za prvních sedm měsíců roku 2004)

V PARNU OSVĚŽÍ. Ačkoli někteří lidé dávají přednost baleným zmrzlinám, protože se obávají salmonelózy ze stánkového prodeje, hygienici letos nezaznamenali nákazy ze zmrzliny. Ta se totiž většinou vyrábí z míchaných směsí, které procházejí přísnou kontrolou. Na snímku si pochutnává na zmrzlině Lucie Hrádková na českobudějovickém náměstí.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 21. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 09:41