Trh s organickým masem ve Velké Británii
26. 8. 2004 | ÚZPI
Odborníci na výrobu organického masa ve Velké Británii uvádějí, že není pravděpodobné, že se trh s červeným masem organicky vyrobeným zvýší podle předpovědi vlády a že je potřeba aby se více podniků s běžnou výrobou přeorientovalo na organickou výrobu a aby se začalo s produkcí hovězího masa z býčků pocházejících z farem s organickou výrobou mléka.
Vláda nedávno ohlásila, že se do roku 2007 zvýší trh s organickými produkty o 9 %. Podle ředitele Organic Livestok Marketing Co-o (OLMC) to však znamená 9% zvýšení výroby všech organických potravin a z toho zvýšení produkce masa bude jen o 1 %. Podstatnou část trhu s organickými produkty bude tvořit ovoce a zelenina.
Prodej organického masa se v posledních dvou letech ustálil. OLMC obchodovala se 17 000 kusů jehňat a 2250 kusy skotu. Prodej jehňat klesl v roce 2003 o 2000 a skotu se zvýšil o 250 kusů.
Podle odhadu ředitele OLMC se 60 % z jatečných hovězích těl prodává v konvenčním sektoru a supermarkety prodávají jako organicky vyrobené jen nejlepší partie jatečného těla. Dovážené organicky vyrobené vybrané partie se podílejí 27 %.
Podle ředitele OLMC by bylo potřeba, aby se v organických podmínkách odchovávala telata z farem s výrobou organického mléka, která se v současnosti prodávají na běžném trhu. Předpokládá, že by tato telata mohla nahradit importované organicky vyrobené hovězí maso. Problém je v ceně mléka a mléčných náhražek pro odchov.
Famrs Wkly, 141, 2004, č. 7, s. 29
Zdroj: ÚZPI, 26. 8. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 13:44
