Agris.cz - agrární portál

Přebytek ovoce míří do palíren

26. 8. 2004 | Deník Lučan

Stromy obalené ovocem jsou důsledkem příznivého mírného jara a následného dostatku vláhy. Úroda je letos nejlepší za posledních několik let. Drobní zahrádkáři i velkopěstitelé se tak museli při přímém prodeji spokojit s nižšími cenami než v jiných letech. Mnozí dali i přednost zpracování ovoce na ovocné pálenky.

"Právě pálíme peckoviny, třešně, višně a meruňky," uvedl Luboš Petříček, který má pěstitelskou pálenici v Lenešicích. Do palírny u rybníka si za tři roky její existence nalezli cestu pěstitelé ovoce nejen z Lounska, ale i vesnic na Slánsku a Kladensku. "Naší výhodou je, že můžeme vypálit i menší množství ovoce, již od 50 kilogramů. Což znamená, že každý, kdo nám sem minimálně 50 kilo ovoce dodá, dostane od nás pálenku z vlastní úrody. Nemusíme ovoce míchat od více dodavatelů, abychom naplnili kotel," vysvětluje Luboš Petříček.

Lenešická pálenice má rovněž vlastní drtič, takže zahrádkáři sem dodávají přímo ovoce. Některé palírny, zejména však na Moravě, kde má výroba ovocných pálenek dlouhou tradici, vyžadují dodávky již hotového zákvasu. Zahrádkáři si tak musí ovoce sami rozdrtit a nechat v sudech vykvasit, také přeprava ke zpracování je v takovém případě složitější.

Velký okruh zájemců o ovocné pálenky si za dobu své existence vytvořila i rodinná pálenice Vratislava Nováka v Košticích nad Ohří. Ta však má kotle větší než pálenice v Lenešicích a zpracovává při menších dodávkách najednou ovoce od několika dodavatelů. Mimo pálenky zpracovává koštická provozovna například i jablka na křížaly. "Zájem o sušené ovoce je ze strany výrobců zdravé výživy stále větší," uvedl provozovatel pálenice V. Novák. O atraktivně balené ovocné pálenky z Koštic mají zájem i drobní obchodníci, kteří je nabízejí jako vhodný dárek.

Naplno pracuje i první ovocná palírna v okrese, kterou v Deštnici na Žatecku provozuje už několik let Radislav Fencka. Do Deštnice přivážejí své ovoce mimo pěstitelů z okolí např. ovocnáři až z Karlovarska, nebo ze spádových vesnic rakovnického okresu.

"Zrání drceného ovoce na kvas trvá v průměru 46 týdnů, takže právě teď pálíme letní ovoce, višně a meruňky. Ale pěstitelé přivážejí už i letní jablka a hrušky," uvedl majitel.

Zejména rané odrůdy hrušek, např. solanky, jež v minulosti podle Solan na rozhraní Lounska a Litoměřicka, proslavily Libčevesko a okolní vesnice ve Středohoří až ve Skandinávii, zatím bez užitku padají a hnijí v příkopech, zatímco se bez větší námahy mohou změnit na výbornou hruškovici. Za litr 50 procentního ovocného destilátu zaplatí zahrádkáři kolem 150 korun. Chuť a celková kvalita ovocných pálenek však daleko předčí průmyslově vyráběné likéry a destiláty a nachází si tak rok od roku stále více příznivců. Počátkem září chystají zahájení provozu i moštárny v okrese, které zpacovávají hlavně přebytka jablek.


Zdroj: Deník Lučan, 26. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:20