Agris.cz - agrární portál

Euro: Některé masokombináty zřejmě letošní léto nepřežijí

30. 8. 2004 | ČTK

Masokombináty vyčerpaly peníze na přizpůsobení hygienickým požadavkům Evropské unie, dostávají se do platební neschopnosti a musí sahat do provozních peněz. Některé zřejmě letošní léto nepřežijí. Píše to týdeník Euro, který vyjde v pondělí.

"Je čas připravit se na krizi masného průmyslu," řekl Euru krizový manažer firmy Jatky Centrum Hradištko Miroslav Ušatý.

O nastupující krizi svědčí hospodářské výsledky posledních měsíců, píše Euro. Podle neoficiálních údajů se Kostelecké uzeniny propadly v červnu o 18 milionů korun, Masna Studená o 7,5 milionu, masokombináty v Klatovech a Písku zhruba o šest milionů korun. Nejhůře je na tom údajně Martinov, který měl už na konci dubna ztrátu 42 milionů a nyní se podle týdeníku Euro jeho propad odhaduje až na 70 milionů Kč.

Před vstupem do Evropské unie musely masokombináty investovat v některých případech i stamiliony korun, aby vyhověly unijním veterinárním požadavkům. Zároveň se na úroveň Evropy začínají zvyšovat ceny vstupů. Výrazně podražila veterinární vyšetření a poplatky za kafilerie.

"Jen za veterináře jsme za poslední pololetí zaplatili v porovnání s minulým rokem o 2,4 milionu více a o 5,8 milionu byly vyšší kafilerní poplatky," potvrdil týdeníku Euro ředitel Maso Planá Emil Kasper. Podnik sice vytváří zisk, ale v červnu byl o téměř polovinu nižší než loni.

Firmy se podle týdeníku Euro již dostávají do platební neschopnosti a některé zřejmě po letošním létu skončí. "Zpracovatelé nakoupili množství nerezových strojů, mnohým teď hrozí, že na nich nebudou mít co vyrábět, pokud nebudou mít dostatečný kapitál na nákup surovin v požadované splatnosti," cituje Euro předsedu Českého svazu zpracovatelů masa a majitele masokombinátu Tišnov Ladislava Steinhausera.

"Měla by nastat selekce zpracovatelů, tím se stabilizuje trh a ceny," uvedl pro Euro ředitel z Plané Kasper. Také podle manažera Jatky Centrum Hradištko je v republice přebytek výrobních kapacit. Naopak Steinhauser tvrdí, že kapacity pro zpracování masa nadbytečné nejsou. Odvětví podle něj chybí dominantní podnik, který by byl schopen vysoké tlaky na obor stabilizovat.

Rostou i ceny, za které zpracovatelé vykupují maso. V únoru kilo vepřového kupovali za 24 korun. Na konci července jim ho za méně než 38 korun nikdo neprodal, píše Euro. Také to je jeden z důvodů nevalných hospodářských výsledků masokombinátů. Zatímco první čtvrtletí bylo ziskové, nyní se průměrné měsíční ztráty odhadují na pět až sedm milionů korun. Nic podle Eura nenaznačuje, že by se situace po prázdninách rapidně zlepšila.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 14:07