Agris.cz - agrární portál

Ekologický farmář dělá skvělý kozí sýr pro prasata. Lidem chutná

1. 9. 2004 | Lidové noviny

Stovky obyvatel i návštěvníků jižních Čech míří do Novohradských hor, aby tam ochutnaly krmení pro zvířata. Čeští sedláci, kteří nemohou splnit hygienické normy Evropské unie, totiž přišli na to, jak nařízení Bruselu obejít. Kozí sýry a další mléčné výrobky z biofarem prodávají jako krmivo pro zvířata. Na kupujícím pak záleží, zda vyhlášenou delikatesu předhodí svému psovi, nebo ji sám zkonzumuje.

"Nic jiného nám nezbývá. Abych totiž mohl kozí sýr prodávat oficiálně lidem, musel bych do hygienického zázemí na statku investovat nejméně tři miliony korun. A kde bych asi vzal takové peníze," říká čtyřicetiletý Petr Hájek, sedlák z Pohorské vsi na úpatí Novohradských hor.

I když údajně vyrábí kozí sýry přesně podle receptu zděděného po předcích a prověřeného několika generacemi konzumentů, normy EU mu tento způsob výroby zakazují. "Musím mít totiž například zařízení na pasterizaci mléka, což je investice zhruba za milion. A to je jen jedna položka," tvrdí Hájek. A jeho kozí sýry jsou přitom podle něj tak chutné právě proto, že se k jejich výrobě používá mléko nepasterizované. Stejně jako v devatenáctém století.

Na Hájkově statku se každopádně dveře netrhnou. Sýr podle rodinné receptury si oblíbili lidé ze širokého okolí, včetně chalupářů a turistů. A to přesto, že návštěvníky vítá na dveřích velká cedule s tímto podivným textem:

"Kozí sýry. Ručně hnětené. Vyráběné na základě rodinného receptu po šest generací. Naprosto nevyhovující normám EU, tudíž určeno ke krmným účelům. Testováno na lidech."

Kdyby přitom zdejší sýry skutečně sloužily jako krmivo pro zvířata, nemohli by se psi a kočky v celých jižních Čechách už na sýrové bochníčky ani podívat. "Nestačím totiž vyrábět," tvrdí Hájek.

Každý třetí návštěvník přitom sedlákovi nabízí, že mu snadno zajistí odbyt sýrů v některém velkém městě. "Jenže hygienické normy jsou hygienické normy. Já přitom dělám kozí sýr stejně jako desítky mých předchůdců a nikdy nikomu se z nich neudělalo ani špatně," stěžuje si sedlák. Nápis na dveřích proto považuje také za projev občanské neposlušnosti proti bruselské byrokracii a chování českých úředníků a veterinářů. Ti jsou totiž údajně v hygienických normách takzvaně papežštější než papež. "Všechno je to ale jen skrytá podpora mamutích výrobců a globalizace na úkor malých zemědělců," říká Hájek.


Zdroj: Lidové noviny, 1. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:02