Agris.cz - agrární portál

Na biodožínkách byly k dostání biopotraviny i bio beran na rožni

6. 9. 2004 | ČTK

Stovky lidí dnes zavítaly na Celostátní biodožínky v Bělé pod Pradědem na Jesenicku. Odměnou jim byly nejen informace o produktech ekologického zemědělství, ale na místě si mohly zakoupit například bio víno z Pálavy, bio pečivo, kozí či ovčí sýry. Zlatým hřebem programu jedlíků pak byl bio beran z ekologické farmy, který se opékal na roštu.

"Celostátní biodožínky pořádáme každoročně, ale vždy na jiném místě. Letos padla volba na Jesenicko. Cílem akce je propagovat ekologické zemědělství a jeho produkty u veřejnosti," řekl dnes ČTK místopředseda Svazu ekologických zemědělců František Winter.

Právě nízké povědomí o produktech ekologického zemědělství je podle Wintera jedním z hlavních důvodů, proč nabídka těchto produktů stagnuje. "Ekologičtí zemědělci nemají peníze na velkou reklamu, proto jsou jejich výrobky stále mnohdy stranou zájmu. Okruh zájemců o bio výrobky nicméně narůstá, i když zatím velmi pomalu," dodal Winter.

Ke zlepšení situace by podle něj mohly přispět také akce jako biodožínky. Dnes na nich nechyběl dožínkový průvod, jarmark a na večer byla připravena dožínková zábava. Děti se mohly vyřádit na mnoha soutěžích a spolu s dospělými se podívat na ukázky výroby sýra, stříhání ovcí, dojení a podobně.

Ekologické zemědělství je hospodaření s kladným vztahem ke zvířatům, půdě a rostlinám bez použití umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. Jeho produkty jsou biopotraviny, které podléhají přísné kontrole.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:12