Agris.cz - agrární portál

Drahá nafta zvedla letos náklady rolníků odhadem o stovky milionů

6. 9. 2004 | ČTK

Řádově o stovky milionů korun zvedla letos podle odhadů náklady zemědělců dražší nafta. Její cena byla od ledna do srpna podle společnosti Colosseum v průměru asi 24,30 koruny za litr, tedy o 2,20 Kč více než ve stejném období loni. Zdražení rolníkům kompenzuje zčásti vratka spotřební daně. Pokud by dosavadní trend trval, zvednou se náklady zemědělství za celý rok přibližně o 500 milionů korun, vyplývá z vyjádření agrárních organizací.

Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jana Veleby patří zemědělství mezi čtyři až pět největších odběratelů nafty v české ekonomice. Ročně odebere asi 540 milionů litrů. Zdražení této pohonné hmoty se vzhledem k vratce daně dotkne zemědělců asi korunou na litr, odhadl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Vedle zvýšení ceny se projevuje i nárůst spotřeby, při zpracování půdy i při dopravě větších objemů vzhledem k vysoké sklizni, dodal.

Důvodem zdražení nafty je podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colosseum především růst spotřební daně o 1,8 koruny na litr od počátku roku. Dalším faktorem je pak dražší ropa. Vyšší ceny nafty zřejmě přetrvají, protože i ropa pravděpodobně zůstane drahá, uvedl s tím, že ve světě se tato surovina těží naplno a stačí to jen na krytí poptávky, rezervy nezůstávají. V minulosti přitom byly rezervní kapacity 20 až 30 procent.

Dopad dražších pohonných hmot je pro rolníky citelný, ale ekonomický výsledek podniků ovlivní především to, jak dovedou zpeněžit letošní produkci. "Záleží na tom, do jaké míry se velká úroda promění ve finance," uvedl Veleba. Rapidně podle něj klesají ceny obilí, snížila se i cena řepky. Tržby budou vyšší než v minulém roce, ale nebude to přímo úměrné výraznému nárůstu sklizně, uzavřel.

Také Jirovský soudí, že hlavním problémem zemědělců je nyní co nejlépe zpeněžit produkci, kde jde o miliardy. "Pokles 500 korun na tuně u obilí znamená při přepočtu na celou sklizeň řádově čtyři miliardy korun," podotkl.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 09:26