Agris.cz - agrární portál

Soukromý zemědělec chce v Jizerských horách chovat švýcarské ovce

6. 9. 2004 | ČTK

Švýcarské plemeno ovcí chce v Jizerských horách chovat soukromý zemědělec Jan Brožek z obce Koberovy na Jablonecku. V současné době má pětičlenné chovné stádečko a plánuje nakoupit ještě pět ovcí. Chov je jedním z prvních hmatatelných výsledků spolupráce zemědělců z Libereckého kraje s chovateli z partnerského švýcarského kantonu St.Gallen.

Brožek, jak sám řekl, se chovu ovcí věnuje už několik let, dosud měl ale ovce původem anglické. "Při loňské týdenní návštěvě u chovatelů ve Švýcarsku se mi jejich ovce zalíbily a rozhodl jsem se je začít chovat u nás," řekl dnes ČTK Brožek.

Odolné švýcarské plemeno je vyšší a i v horských podmínkách Jizerských hor může podle něho zůstávat na pastvinách celoročně. Zvířata ovšem nebyla nijak levná. Do nového chovu už investoval Brožek kolem 100.000 Kč. "Na nákup chovných kusů mi ale přispěli Švýcaři a 10.000 korunami i Liberecký kraj," poznamenal Brožek.

V současné době má chovatel celkem 85 ovcí a hospodaří na 25 hektarech pozemků, z toho 16 hektarů tvoří pastviny. Zemědělství ale podle něho rodinu neuživí, a tak jeho žena mimo péče o ovce ještě pracuje v obchodě. "Švýcarům můžeme jen závidět, farma s 25 hektary a 200 ovcemi tam pohodlně uživí čtyřčlennou rodinu, o tom se nám zatím může jen zdát," poznamenal Brožek.

Chovatel doufá, že se v budoucnu podmínky pro zemědělce v rámci Evropy vyrovnají. Zatím je však podle něho největším problémem pro české chovatele ovcí odbyt. "Chováme masné plemeno, ale chybí tady porážka," řekl. Českým producentům navíc podle něho konkuruje levný dovoz skopového. "Například právě ve Švýcarsku mohou ale řezníci nakupovat v zahraničí až pokud prokáží, že nakoupili od domácích producentů, taková ochrana trhu nám ale chybí," dodal Brožek.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:46