Agris.cz - agrární portál

Výsledky druhého kola příjmu žádostí pro Operační program „Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství“ ukázal na velký zájem žadatelů.

6. 9. 2004 | Strukturální fondy EU

Průběh druhého kola přijímání žádostí o finanční podporu v rámci Operačního programu „Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství“, které proběhlo v období 19.7.-31.8. 2004, potvrdil velký zájem zejména zemědělců, o finanční podporu pro realizaci projektů v rámci opatření 1.1.1. Investice do zemědělského majetku a podpora mladým začínajícím zemědělcům. Připomeňme si jakých oblastí se pro toto kolo toto podopatření týkalo:

1) Zavedení technologií nezatěžujících životní prostředí

- investice na pořízení strojů pro aplikaci a vyvážení kejdy a chlévské mrvy, nezatěžujících životní prostředí.

- zavádění technologií na skladování ovoce a zeleniny, které budou šetrné k životnímu prostředí.

2) Zlepšení míst pro skladování kejdy a chlévské mrvy

- stavby a zařízení pro kejdu a chlévskou mrvu jako jsou: rekonstrukce a rozšíření stávajících míst pro skladování, včetně míst pro překládku a nahrazení těch, která nelze rekonstruovat, a zařízení, která slouží pro plnění a vyprazdňování míst pro skladování a přípravu kejdy.

3) Racionalizace a přestavba stávajících zařízení v chovu skotu, prasat, ovcí, koz a nosnic

- stavební a technologická (stroje, technologie) opatření a na pořízení vybavení, která jsou nutná: ke snížení výrobních nákladů a zlepšení pracovních podmínek pracovníků činných v zemědělské výrobě, s ohledem na ochranu a zlepšení životního prostředí, s ohledem na zlepšení chovu zvířat v podniku, welfare, zejména na:

· vybavení a nové vybavení stávajících staveb,

· výstavbu nových staveb jako náhrady za stávající stavby,

· modernizaci technologického vybavení.

4) Investice na rekonstrukci skladovacích kapacit pro ovoce a zeleninu a k zavádění hygienických standardů při jejich skladování.

Pro toto podopatření bylo podáno celkem 312 žádostí, což představuje 62 % z celkového počtu registrovaných žádostí.

Žádostí pro ostatní opatření/podopatření bylo podáno již podstatně méně: 1.2. Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing: 78 (15,4 %), 2.1.5. Diverzifikace zemědělských aktivit a aktivit blízkých zemědělství 36 (7,1 %). V případě dalších opatření/podopatření nepřesáhl počet podaných žádostí v průměru 20 projektů.

Jako zatím ve všech případech (SAPARD i první kolo přijímání žádostí na podporu nákupu strojů pro zemědělskou výrobu s podporou SF EU) největší počet žádostí byl přijat na regionálním pracovišti SZIF v Brně (NUTS II- Jihovýchod) 139 tj. 27,5 % z celkově podaných žádostí. Následuje pracoviště v Českých Budějovicích (Jihozápad), 123 žádostí (24,3 %). Tradičně nejnižší počet žádostí byl podán v severozápadním regionu, regionální pracoviště SZIF v Ústí nad Labem přijalo bohužel pouze 24 žádostí (4,7 %).

Detailní údaje, převzaté ze stránky SZIF (http://www.szif.cz) přinášíme v příloze.

V současné době, vzhledem k dostupnosti informací, nemůžeme ještě analyzovat strukturu žádostí z hlediska jednotlivých investičních záměrů (welfare v ustájení hospodářských zvířat, skladování chlévské mrvy a kejdy, skladovací kapacity pro ovoce a zeleninu a zavádění hygienických standardů při jejich skladování) a ani finanční nároky v celkovém objemu. Okamžitě po tom co se tyto údaje otevřou pro veřejnost se pokusíme o jejich analýzu i předběžný odhad úspěšnosti projektů z hlediska objemu disponibilních finančních prostředků ze strukturálních fondů EU (OP Rozvoj zemědělství a multifunkčního zemědělství).


Zdroj: Strukturální fondy EU, 6. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:52