Agris.cz - agrární portál

Bavorsko platí za mléko víc peněz

7. 9. 2004 | Mladá fronta Dnes

Jihočeští zemědělci začali vyvážet mléko do bavorské mlékárny v Chammu, kde za něj dostanou zaplaceno více. Při ceně za jeden litr jde jen o haléře, ale při prodeji roční produkce se jedná o desítky milionů korun. Zemědělci na jihu Čech začali vozit mléko do Německa, kde jsou pro ně příznivější výkupní ceny. Do bavorského Chammu vyvážejí od 1. července mléko ti, kteří jsou sdružení v Mlékařském družstvu Jih.

"Nejprve to bylo denně 15 tisíc litrů mléka a nyní od 1. září dalších 55 tisíc litrů. Celkem tedy za den 70 tisíc litrů mléka," uvedl Zdeněk Houška, předseda Zemědělského družstva Skalka v Jankově, které je členem Mlékařského družstva Jih. Do svozové cisterny se vejde 13 tisíc litrů mléka, takže do Bavorska zamíří necelých šest cisteren denně.

Důvodem vývozu, o kterém jako první informovala Česká televize, je jednoznačně výkupní cena. Zatímco jihočeská Madeta jim nabízí osm korun, v bavorské mlékárně v Chammu je to o šedesát haléřů více. "Šedesát haléřů na litr mléka je pro nás významná částka. Jestliže dodáváte průměrně tři tisíce litrů denně a pak to spočítáte za měsíc, tak je to již významné. Mlékařské družstvo dodává 300 milionů litrů mléka ročně, při rozdílu šedesáti haléřů je to již pořádná suma," vysvětlil Houška. Pokud by se mlékařům podařilo toto množství mléka prodat za bavorskou cenu, získali by 180 milionů korun za rok navíc.

"Zvyšujeme každý druhý měsíc výkupní cenu mléka přesně tak, jak jsme na počátku roku slíbili. Byla řeč o tom, že by měla být na konci roku osm korun sedmdesát haléřů. To schopní nejsme. Nedá se nic dělat, to přeci zemědělci vědí," uvedl ředitel Madety Milan Teplý. Podle něj bude mít postup zemědělců dopad především na export společnosti. "Musíme přehodnotit exportní úkoly. Nebudeme mít dostatek suroviny, abychom naplnili všechno. Zdá se ale, že v této chvíli už mohu říct, že se s tím vyrovnáváme," řekl.Mlékárenské družstvo ale tvrdí něco jiného. "Množství, které prodáváme, je v toleranci pěti procent roční dodávky, kterou nám povoluje uzavřená smlouva s Madetou," řekl předseda jankovského družstva Houška.

Smlouva na nákup mléka ale končí 31. prosince letošního roku a obě strany již jednají o její podobě na příští rok. Zároveň chce mlékařské družstvo, které sdružuje 200 výrobců mléka a dodává Madetě přibližně polovinu celkového množství mléka, dojednat zvýšení ještě na čtvrté čtvrtletí letošního roku.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 7. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:09