Agris.cz - agrární portál

PGRLF: Pojištění zemědělců by mohla zlevnit státní zajišťovna

8. 9. 2004 | ČTK

Pojištění zemědělců by mohla zlevnit státní zajišťovna, která by poskytovala zajištění pojišťovnám, jež zemědělské pojištění nabízejí. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Lubomír Netolický. PGRLF spolupracuje s ministerstvy financí a zemědělství a dalšími organizacemi na koncepci řešení odstraňování rizik při zemědělském podnikání. Návrhy nové koncepce PGRLF předloží ministerstvu zemědělství v říjnu, do konce roku by měl být podle Netolického materiál ve vládě.

"Nová koncepce by mohla být funkční od roku 2006," podotkl. MZe v červenci podpořilo myšlenku stabilizace systému komerčního zemědělského pojištění formou dotací a nutnosti vyjádřit zásady pro odškodňování za nenadálé události velkého rozsahu. Z toho bude vyplývat záruka odškodnění pojištěných zemědělců ze státních peněz v případě nepojistitelných škod, uvedl Netolický. Stát letos přispěje zemědělcům na pojištění větší sumou, než bylo v minulých letech obvyklé. PGRLF na tento účel vložil z loňského čistého zisku zhruba 200 milionů korun. V roce 2001 šlo na podporu zemědělského pojištění asi 123 milionů a předloni 95 milionů korun.

Loni se nevyplatilo kvůli nedostatku peněz nic. Dotace letos představují u hospodářských zvířat 15 procent a u plodin 30 procent z předepsaného zaplaceného pojistného pro rok 2004. Zemědělci, kteří mohou žádat o podporu na pojištění od 1. září do 1. listopadu, musejí předložit řádně vyplněnou žádost a doložit potvrzení pojišťovny o zaplacení pojistného. Zemědělské pojištění v Česku poskytují ve větší míře jen Česká pojišťovna, která má zhruba 85 procent trhu, a pojišťovna Generali. Důvodem je vyšší cena zajištění zemědělských rizik, které musejí pojišťovny získat v zahraničí.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:00