Agris.cz - agrární portál

Ruští dřevaři mají zájem o bezodpadové technologie z ČR

9. 9. 2004 | ČTK

O české stroje na zpracování dřevních odpadů a o zařízení na opracovávání masivního dřeva mají zájem ruští dřevaři. Český vývoz dřevozpracujících strojů do Ruska by se tak v příštích letech mohl zvýšit z desítek milionů korun na stovky milionů. Řekl to Miroslav Okrouhlý, ředitel české expozice na mezinárodní výstavě dřevozpracujících technologií Lesdrevmaš v Moskvě. Českou republiku zde zastupuje 16 firem. "Ruská produkce dřeva dnes prezentuje řádově asi 300 milionů kubických metrů dřeva ročně.

Z toho jen 20 procent je dřevo, které jde na další zpracování, zbytek zatím Rusko vyváží jako kulatinu. Politikou Ruska je větší zpracování, což dává prostor i českým firmám," uvedl Okrouhlý. Češi v Moskvě prezentovali kompletní technologické linky na zpracování dřeva. Velký zájem byl podle ředitele Svazu výrobců dřevozpracujících strojů a zařízení (SVDSZ) Karla Svobody o bezodpadové technologie. "Už i v Rusku se začíná hledět na to, aby se všechno dřevo využilo. Požadavkem tady je hluboké opracování dřeva. Začínají proto dbát i na zpracování odpadu, který se dál využívá na bázi topení, do sušáren nebo vytápění provozů," řekl Svoboda. Spalování dřevěných briket a pelet je podle něj výhodné nejen proto, že se blíží výhřevnosti koksu, ale i tím, že po něm nezůstává žádný další odpad. Větší zájem než o jednotlivé stroje je v Rusku o kompletní technologie. Šanci uspět tak mají firmy sdružené do svazů. "Stále tady existují velké kombináty, doky, kde je potřeba větší zařízení. Zatím tady (v Rusku) není to, co začalo v 90. letech u nás - ještě se nerozpadly velké kombináty a nezačaly vznikat malé truhlářské dílny," uvedl Svoboda.

Jako příklad spojení českých firem uvedl uskupení Bohemia Line, které je schopno dodat jakoukoli technologii pro zpracování masivního dřeva. Čeští dřevaři mají v současné době zájem především o trhy v Moskevské a Petrohradské oblasti. "Pak můžeme jít za Ural, kde jsme ještě před rokem neměli žádné zázemí," uvedl Josef Palko, ředitel firmy TOS Svitavy, která už čtyři roky dodává na ruský trh dřevoobráběcí stroje, pily a frézy. Ročně jich vyrobí za 150 milionů korun, do Ruska zatím vyváží zařízení asi za 20 milionů korun. Vývoz by měl podle Palka do budoucna znatelně stoupnout. Na desátém ročníku výstavy Lesdrevmaš se od 6. do 10. září prezentovalo na tisíc dřevozpracujících firem z 26 zemí světa. Česko se 16 zástupci se v Moskvě oficiálně prezentovalo poprvé.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:33