Agris.cz - agrární portál

Cukráři chtějí čerstvé ovoce

11. 9. 2004 | Děčínský deník

Jablka na záviny, jahody a maliny. Dobrá pekárna těchto surovin na pečení závinů a různých jiných laskomin spotřebuje až desítky kilogramů týdně. "Pečeme domácí pečivo a proto se snažíme nezdobit naše výrobky mraženými surovinami z velkoobchodu, ale vykupovat přebytky od zahrádkářů," řekla spolumajitelka nové cukrárny a pekárny v Děčíně, Jindra Čapková. Dodala, že plody její vlastní zahrady nestačí, ale ovoce od zahrádkářů je sezónní a ti ho nabízí spíše nárazově. Přebytky od zahrádkářů vykupuje také vedoucí cukrárny a pekárny Expres v Děčíně.

"Každou nabídku zahrádkářů vítáme. Většinou ovoce zamrazíme. Je to ovšem sezonní záležitost," vysvětlil Zdeněk Erfanyuk, vedoucí výrobny.

V omezené míře od zahrádkářů nakupuje také vedoucí cukrárny Venezia v Rumburku, Simona Brodinová. Rozhodující je ale cena, která je u zahrádkářů mnohdy vyšší než cena ve velkoobchodech.

Vedoucí další z cukráren v Mikulášovicích Vratislava Tříšková také spoléhá spíše na vlastní zdroje. "Rybíz a jahody si vypěstuji sama. Když někdo ovoce přinese, většinou si za ně vezme výměnou koláče," řekla Tříšková.

Slova cukrářů potvrzují také zahrádkáři. Většinu ovoce, vypěstovaného na zahrádkách, upotřebí sami. Ovoce většinou skončí zavařené ve sklenicích. "Většina z nás tak velkou zahradu nemá, takže co se na zahrádce urodí, to také spotřebujeme," uvedl Petr Doktor ze zahrádkářské kolonie v Děčíně Želenicích.


Zdroj: Děčínský deník, 11. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 03:41