Agris.cz - agrární portál

Pilsner Urquell se kromě Polska vyrábí také v ruské Kaluze

13. 9. 2004 | ČTK

Licenční výrobu plzeňského Pilsneru Urquell zahájil ruský pivovar ve městě Kaluga, který podobně jako Plzeňský Prazdroj patří do skupiny SABMiller. Produkci piva závod ležící 120 kilometrů na jih od Moskvy spustil v květnu a nyní běží na plnou kapacitu, řekl novinářům mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin. Ta je podle něj zatím 40.000 hektolitrů ročně. "Tato výroba je téměř čtyřnásobná oproti tomu, co jsme tam ročně vyváželi z Plzně," dodal mluvčí. Podle něj pivo směřuje do celého Ruska. Prazdroj zahájil už koncem roku 2002 v Kaluze licenční výrobu Velkopopovického Kozla. Loni tam ruská pobočka SABMilleru, který pivovar v Kaluze vlastní, prodala více než 300.000 hektolitrů velkopopovického piva.

Obyvatelé Ruska, proslulí svou oblibou tvrdého alkoholu, začínají přicházet na chuť méně silným nápojům. Od roku 1996 vzrostla spotřeba piva na ruském trhu téměř čtyřnásobně a Rusko je nejrychleji se rozvíjejícím pivním trhem světa. První licenční výrobu Pilsner Urquellu mimo Plzeň zahájil koncem roku 2002 SABMiller v polských Tychách v pivovaru Kompania Piwowarská. Současná výrobní kapacita Pilsneru Urquell je 130.000 hektolitrů, loni se na tamějším trhu prodalo přes 100.000 hektolitrů. Vedení největší české pivovarnické skupiny tvrdí, že k expanzi na zahraniční trhy je licenční výroba nezbytná. "Je to osvědčený způsob pro úspěšnou expanzi piva na pečlivě vybraných trzích," uvedl šéf Prazdroje Steve Woodward. Na výrobou v obou pivovarech dohlížejí odborníci z Plzně.

"Musíme dodržet klasický třírmutový varní proces, shodné jsou také suroviny - žatecký chmel, vlastní slad a kultura kvasnic," uvedl Bechtin. Nezávislí odborníci podle něj potvrzují, že se chuť piv v Rusku a Polsku neliší od Pilsneru Urquell z Plzně. Poprvé zahájila skupina Plzeňský Prazdroj v polovině 90. let licenční výrobu piva Gambrinus v litevském pivovaru Ragutis, který poté prodala, a slovenském Hurbanovu. Od roku 2001 vaří licenční Velkopopovický Kozel a Gambrinus ve slovenském Šariši.


Zdroj: ČTK, 13. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:24