Agris.cz - agrární portál

Dražší cukr: půl miliardy pro cukrovary

13. 9. 2004 | Hospodářské noviny

Cukrovary a další velkoprodejci cukru ukázali, jak se dá také vydělat na vstupu do Evropské unie. Ač k tomu není důvod, oznámili odběratelům, že kvůli vstupu zdraží cukr. Za poslední čtvrtrok si tak cukrovarníci zvýšili zisky nejméně o půl miliardy korun. Je velmi pravděpodobné, že zdražení cukru bude zkoumat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "Trh s cukrem je sice skoro všude deformován nějakou regulací, ale to vůbec neznamená, že by se podnikatelé mohli domlouvat na zdražování," řekl HN předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář.

Růst ceny cukru není opodstatněný. "Je to zcela iracionální," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Obdobný názor má státní tajemník Ministerstva zemědělství Miroslav Toman. Také podle Jana Millera z Asociace soukromého zemědělství si cukrovary i spekulanti, kteří nakoupili cukr do zásoby, se zdražením pospíšili až příliš. Agrární systém unie totiž sice vyšší ceny pro pěstitele cukrovky a následně cukrovary skutečně nařizuje, ale v Česku to začne fakticky platit až po letošní sklizni. A ta teprve začíná. "Teprve od příští sezóny mají zemědělci kvůli unii dostávat za tunu cukrovky nejméně 1470 korun, místo dřívějších 980 korun. Kvůli tomu pak mají mít cukrovary zaručenu minimální cenu odbytu o zhruba pět korun vyšší. Ale dosud je veškerý cukr vyroben za levnějších poměrů," říká Jan Miller.

To, že musí cukr vzápětí zdražit, však začaly cukrovary zdůrazňovat už před vstupem do EU.Spotřebitelská cena cukru vyskočila od květnového vstupu do unie do dneška už o více než třicet procent. Zatímco v květnu stál kilogram na pultech přes 19 korun, dnes je to o sedm korun víc. S cukrem se zvyšují i ceny mnoha potravin. Potraviny celkově asi ze čtvrtiny ovlivňují inflaci. Dodavatelům cukru se podařilo vyššími cenami veřejnost tak postrašit, že sami spotřebitelé si z velké části zdražení způsobili sami. "Odbyt cukru stoupl po informacích o zdražení oproti normálu o třicet procent. Občas se nám vyprázdnily regály," potvrzuje například vedoucí nákupu sítě Globus Josef Pejzl.Maloobchodníci však tvrdí, že prodejní marži nezvýšili, spíše naopak. To znamená, že ze zdražení musí profitovat velkoprodejci. I kdyby odhadem vydělali za poslední tři měsíce jen pět korun na kilogramu, je to při čtvrtletním prodeji nejméně sta tisíc tun celkový zisk přinejmenším půl miliardy korun.Sami cukrovarníci uvádějí dva hlavní důvody, proč se podle nich ceny vyhouply. "Jednak se nám na otevřený trh unie podařilo více cukru vyvézt, jednak jsme potřebovali nějak kompenzovat propad cen v loňském roce," říká Oldřich Reinbergr, šéf Cukrovarů TTD, největší firmy v oboru.

Podle Reinbergra vyvezli čeští cukrovarníci od května do západní Evropy kolem šedesáti tisíc tun cukru. Přesto je však v českých skladech cukru dost. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že k 1. květnu byla zásoba 188,74 tisíce tun cukru. "Určit výši zásob s nějakou velkou přesností nelze," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. "Potravináři inventuru udělali, ale překupníci určitě ne. A právě oni především zadržovali cukr ve skladech a po kampani, která se o zdražení rozpoutala, jej se ziskem pouštějí na trh."


Zdroj: Hospodářské noviny, 13. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:01