Hrozny se začnou měnit na karlštejnský burčák
14. 9. 2004 | Berounský deník
Sklizeň hroznů pro přípravu burčáku se letos vlivem počasí opozdila téměř o měsíc. Září už bývá provoněné burčákem, ale letos se teprve na karlštejnských vinicích plánuje sklizeň hroznů. "Zatím nebyly zralé, proto začneme se sklizní příští týden. Musíme stihnout vyrobit burčák do karlštejnského vinobraní, které bude předposlední víkend v září. Mezi návštěvníky je o něj velký zájem,"uvedl technik Výzkumné stanice vinařské v Karl štejně Robert Žára. Působí také ve funkci sklepmistra, proto pro něj výroba burčáku není žádným tajemstvím.
"Záleží na cukernatosti hroznů a na teplotě moštu, ale většinou to trvá tři až šest dní, než se z moštu stane burčák. Nejvíce dobu vzniku ovlivňuje venkovní teplota, při níž se hrozny sklízejí. Mošt se mění na burčák při teplotě kolem patnácti stupňů," připomněl technik Robert Žára. Návštěvníci vinobraní se nemusí obávat, že by burčák neochutnali. "Uděláme všechno, co se dá, aby burčáku bylo dost," ujistil sklepmistr vinařské stanice. Sklepmistr Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně Robert Žára ukazuje, že sudy na letošní sklizeň jsou připravené.
Zdroj: Berounský deník, 14. 9. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 14:28
