Agris.cz - agrární portál

Výroba hovězího bude letos podle odhadů klesat, spotřeba stoupne

21. 9. 2004 | MZe ČR

Produkce hovězího masa letos asi opět klesne, a to zhruba o 1,5 procenta na 195.000 tun živé hmotnosti. Vyplývá to z odhadů ministerstva zemědělství. Bude tak pokračovat sestupný trend z předchozích let. Spotřeba by naopak měla po prudkém propadu v roce 2001 dál stoupat na 189.000 tun. V roce 1989 činila výroba hovězího přes 500.000 tun, spotřeba se pohybovala kolem 480.000 tun. Vzhledem k cenovému nárůstu po roce 1990 zájem lidí o toto maso klesal.

Na přelomu století pak situaci na trhu výrazně ovlivnily obavy konzumentů z nemoci šílených krav. Spotřeba v roce 2001, kdy se v Česku objevil první případ, meziročně propadla o pětinu na 169 tisíc tun. V dalších letech poptávka oživila. Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského se obnovila důvěra spotřebitelů v hovězí díky testování zvířat na BSE. Další růst spotřeby je ale problematický, protože stavy skotu v tuzemsku klesají. Ceny zemědělských výrobců hovězího jsou v Česku asi o 15 procent nižší než v Německu, takže lze těžko očekávat ve větší míře uspokojování domácí spotřeby dovozem. Její nárůst je více méně ohraničen českou produkcí, soudí Jirovský. Češi zkonzumují zhruba 80 kilogramů masa na hlavu ročně. Asi polovinu tvoří vepřové, následuje drůbeží se spotřebou téměř 24 kilogramů a hovězí, kterého se sní asi 11,3 kilogramu na osobu za rok. Průměrná spotřeba hovězího v Evropě je podle Jirovského 18 kilogramů.


Zdroj: MZe ČR, 21. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 13:18