Agris.cz - agrární portál

Vědci převzali ocenění

28. 9. 2004 | Ekonom

Geneticky modifikované potraviny: nebezpečná věc, nebo zcela běžná součást moderního života? Je třeba znát, jak se takové upravené geny chovají. Přesně to hledá Aleš Kovařík se svými spolupracovníky z Biofyzikálního ústavu Akademie věd, který s dalšími třemi vědeckými týmy získal Cenu předsedy grantové agentury pro rok 2004 a stotisícovou odměnu. Zkoumá riziko, které by znamenal přenos upravených genů např. z pole, kde roste geneticky modifikovaná (GMO) kukuřice, na okolní běžné rostliny.

Vědcům se již podařilo poodhalit, jakým způsobem spolu geny komunikují a jak se vzájemně ovlivňují v případě, když se třeba zkříží GMO rostlina s konvenční nebo dvě již geneticky upravené rostliny. "Výsledek by se v praxi dal využít při konstrukci nových, tzv. bezpečnějších GMO rostlin," konstatuje Kovařík.

Druhý tým pod vedením Jiřího Raise z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži zkoumá, jakým způsobem z vyhořelého jaderného paliva oddělit nejnebezpečnější látky, což by se odrazilo při konstrukcích úložišť. Třetí ocenění převzal za svůj tým Petr Hájek z Matematického ústavu Akademie věd za geometrickou analýzu v Banachových prostorech.


Zdroj: Ekonom, 28. 9. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 01:02